Обединени ние дефинираме нови правила, сред които няма място за

...
Обединени ние дефинираме нови правила, сред които няма място за
Коментари Харесай

Посланикът на Израел: Битката срещу езика на омразата е тежка битка

Обединени ние дефинираме нови правила, измежду които няма място за расизъм, за ксенофобия и назадничавост, това е тежка борба, която се води всеки ден и не би трябвало да се отхвърляме, съобщи Ирит Лилиан, дипломат на Държавата Израел в България. Тя взе участие в среща " Заедно за България, дружно за Европа " в Министерския съвет.

По думите на Лилиан омразата е доста мощно възприятие и може да има позитивни измерения при въстание против подтисничество, само че омразата може и да има неприятно измерение, когато се поражда на етническа, религиозна принадлежност. "Вероятно знаете нашата сентенция, че някой, който избави една душа, избавя целия свят ", означи посланикът и попита "Ние можем ли да бъдем избавени, може ли нашите национални и самостоятелни души да бъдат избавени, да запазим общи полезности ".
По думите на Лилиан това, на което би трябвало да научим децата си, е, че са неповторими индивиди, че в предишното в никакъв случай не е имало деца като тях. Да ги научим да не вредят на различен неповторим също като тях човек.

Посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин изрази персоналната си позитивна оценка към всички посланици, които участват на днешната демонстрация поради техния персонален ангажимент и съпричастност. Той означи позитивния образец на кмета Йорданка Фандъкова и на заместник-кмета Тодор Чобанов, които по думите му са образец на положително водачество, изправено пред провокациите на омразата. Той благодари и на Организацията на евреите в България "Шалом " за тяхната твърда позиция и неприемане на расизма, както и на държавното управление за всичко, което прави. Според Рубин сме изправени пред серия от провокации, има врагове на напредъка и на мирното взаимно битие. "Тези, които се пробват да ни накарат да ненавиждаме, са неприятни, тези които се пробват да създадат противоположното, би трябвало да бъдат приветствани ", сподели Рубин. Той добави, че омразата не може да породи друго с изключение на ненавист, любовта може.

На форума бяха оповестени данни от проучване на Евробарометър, съгласно което повече от половината жители на Европейски Съюз не знаят нищо за Холокоста, не е дребна и тази част, които отхвърлят съществуването на Холокост. Като позитивно беше маркирано, че страната ни публично одобри формулировка против антисемитизма и има народен координатор за битка с антисемитизма - Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи.

Георгиев сподели по време на събитието, че днешната тематика евентуално не е най-интересната и задоволително шокиращата, тя не е скандална, само че е значима за всеки един, който би трябвало да си даде сметка, че от момента на това да мразиш, досега, в който можеш да бъдеш ненавиждан, от време на време стои дребен интервал, че елементарно можеш да минеш на страната на тези, чиито достолепие и живот да бъдат потъпкани.

За присъстващите на днешния конгрес е доста притеснително, че има Луковмарш, само че считат, че е добре, че има и анти Луковмарш, което демонстрира, че има баланс в обществото.
Георгиев счита, че омразата не може да бъде борена с друга ненавист. Според него българският народ, въпреки претърпял и мрачни времена, е запазил в себе си оная искра на схващане за какво би трябвало да бъде търпелив. Грозно маргинални детайли се появяват и мърсят нашата среда, само че те са тук, с цел да ни припомнят къде не би трябвало да се връщаме, добави националният координатор за битка с антисемитизма.
В края на срещата бе пописан манифест "Заедно против езика на омразата ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР