Обърнах се към Асоциацията на колекторските фирми с настояване да

...
Обърнах се към Асоциацията на колекторските фирми с настояване да
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Трябва ни изцяло нов закон за личния фалит

Обърнах се към Асоциацията на колекторските компании с гледище да създадат инспекция на сигналите, които получих, за опити за корист или заобикаляне на закона. Всеизвестни са недоволствата на жителите от тормоз от страна на колекторските компании. Това съобщи в утринния блок " Денят стартира " по Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

Влизането в действие от 2 юни на новите разпореждания би трябвало да даде глътка въздух на длъжниците. Трябва да бъде признат напълно нов закон за персоналния банкрут. За мен това е една първа крачка, прикани омбудсманът.

„ Тук няма критерии за почтеност и дали има справедлива неспособност на длъжника да изплаща отговорностите си. Това подканване се състои в това жителите да признаят дълга си. Това не води до началото на нова погасителна отминалост. Тя просто изтича след тези 10 години. Има проблем обаче с разсрочването на дълга. Тук към този момент има нов падеж и стартира да тече нова отминалост. Съветвам хората нищо да не подписват без да са се посъветвали в правист. Изтичането на погасителната отминалост не заличава задължението, а отпада единствено опцията на кредитора да търси задължението. Задълженията могат да бъдат платени при предпочитание на длъжника и след приключване на отминалостта. Трябва да има закон за колекторските компании и за компаниите за бързи заеми “, уточни Ковачева.

„ Давността не се ползва служебно. За да се възползва един дебитор от тази 10-годишна отминалост, той би трябвало да възрази пред съд. Кредиторът не е задължен да одобри несъгласие, в случай че се възрази пред него. Когато кредиторът не одобри извънсъдебно несъгласие, човек завежда несъгласие по правосъден път. Така той има правно съображение да откаже да заплати, до момента в който съдът не се произнесе. Едно разсрочване може да докара до нова отминалост “, съобщи още Диана Ковачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР