Ню Йорк. Докато умореният свят приветства 2022 г., той не

...
Ню Йорк. Докато умореният свят приветства 2022 г., той не
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Владимир Путин е големият печеливш на 2021 година, а демокрацията - големият губещ. Годината се оказа провал за „експертите и технократите“

Ню Йорк. Докато изтощеният свят приветства 2022 година, той не е изключително носталгично надъхан по 2021 година, белязана от продължаващата пандемия от COVID-19, възходящата инфлация и необятно публикуваното интернационално напрежение. Някои обаче имаха по-добра година от други и ето лист на първите трима спечелили и първите трима губещи през последната година, написа The Wall Street Journal в материал, показан без редакторска интервенция.

Победителите първи:

Владимир Путин. След като пристигна на власт през 1999 година, съветският президент реализира добър прогрес. Победната серия на Путин продължи и през 2021 година, защото поддръжката на Русия оказа помощ на президента на Беларус Александър Лукашенко да оцелее след западните наказания, силата на Русия се популяризира от Кавказ до Балканите, a скупчването на съветски войски на изток от Украйна в края на годината, оказа помощ ревизионисткия дневен ред на Москва да се окаже в центъра на вниманието на целия свят. Влошаващата се демография, разрастващият се Китай и продължаващият крах да диверсифицира стопанската система си с прекалено разчитане на петрола и газа вършат бъдещето на Русия подозрително в дълготраен проект, само че към този момент Путин и страната, която ръководи, продължаващ възходящия си марш.

Организация на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). За огромен смут на международните борци против изменението на климата, 2021 година беше знакова година за производителите на изкопаеми горива. И идващата нова година наподобява още по-добрa. През 2021 година Саудитска Арабия записва бюджетен остатък за първи път от 2013 година В момента саудитците предвиждат 10-процентно нарастване на приходите от нефт през 2022 година, защото пандемията отслабва и търсенето на този енергиен запас се усилва. И не става дума единствено за пари. Недостигът на сила разреши на огромните производители на нефт да накарат великите сили да танцуват под тяхна мелодия. Администрацията на Байдън се надяваше да заеме твърда позиция против арабските страни от Персийския залив по въпроси, вариращи от изменението на климата до правата на индивида. Вместо това президентът Байдън умолява шейховете да лимитират покачването на цените на петрола, с цел да лимитират инфлацията в Съединени американски щати.

Доналд Тръмп. Той стартира 2021 година като един от най-губещите политици в американската история: президент с един мандат, два пъти импийчмънт, чиято партия загуби надзор над Камарата на представителите на междинните избори и Сената две години по-късно. Неговият неправилен опит да анулира резултата от президентските избори докара до обща насмешка с акцията Four Seasons Total Landscaping (кампания за превръщане на изборите през 2020 година и наново броене на гласовете, оповестена от основния юрист на Тръмп Рудолф Джулиани на протест пред дребната Four Seasons Total Landscaping компания в Холмсбърг, щат Пенсилвания ) и приключи с дълъг срам заради събитията от 6 януари. Въпреки това, през 2021 година инерцията се промени. Г-н Тръмп възвърне хватката си върху републиканската политика и е доста евентуален кандидат за президентските избори през 2024 година Администрацията на Байдън значително следва политиката на Тръмп във връзка с Китай и международната търговия. Дори спорната самодейност на Тръмп „ Останете в Мексико “ беше обновена от съдилищата. Продължава възходящата наклонност в поддръжка на Републиканската партия измежду чернокожите и испанските гласоподаватели от работническата класа, привлечени от популизма на Тръмп. Тъй като COVID-19 към момента е отвън надзор в Америка и инфлацията в страната пораства, Доналд Тръмп възнамерява да прекара 2022 година, питайки гласоподавателите: „ Липсвам ли ви към този момент? “ И мнозина наподобява са подготвени да отговорят утвърдително.

Сега губещите:

Делото за поощряване на демокрацията (по света). Китай продължава да унищожава в миналото живата независимост на Хонконг, трансформирайки я в прахуляк и не среща забележителна интернационална реакция. Световните демокрации единствено пръхтяха и мрънкаха, само че не създаваха усещане за интерес, когато Лукашенко стабилизира диктатурата си в Беларус. Нищо, което Западът можеше да направи или каже, не смекчи политиката на хунтата в Мианмар и демокрацията в Афганистан рухна пред лицето на успеха на талибаните и отдръпването на американците, така както обещаващият либерален преход на Етиопия избледня в яростна революция. Виртуалната Среща на върха за народна власт, проведена от администрацията на Байдън, нямаше видимо влияние върху международните събития, защото вълната на световната народна власт продължаваше да понижава.

Си Дзинпин. Управлявайки Китай без всички тези досадни закони и съдилища, които връзват ръцете на Байдън, Си Дзинпин остава най-могъщият човек на земята. Но даже мощен човек може да има сложна година. Тайван получи мощна поддръжка от целия свят тази година, а публичното мнение в Европейския съюз се обърна изрично против Китай на господин Си. Свързаните с ковид локдауни станаха публични проби за китайското държавно управление и казусът на Пен Шуай притегли придвижването #Me Too (феминистко придвижване против половото принуждение и тормоз, което закупи известност вследствие на абсурда и обвиняванията против американския кино продуцент Харви Уайнщайн) към Китай. Глобалното внимание към тежкото състояние на уйгурите се ускори, а разрастващата се финансова рецесия породи опасения за бъдещето на жизненоважната промишленост за недвижими парцели в страната. Нито едно от тези събития не заглуши ласкателството на Си от сервилни чиновници и следени медии, само че може да се подозира, че той е прекомерно интелигентен, с цел да повярва на това хвалебствие.

Експерти и технократи. Тази година трябваше да бъде година на препотвърждаване на високата подготвеност на учените и здравните чиновници в челните редици на битката с пандемията. Но това не се случи. COVID-19 се оказа изцяло ново и комплицирано заболяване и на специалистите им лиши много време, с цел да го схванат. Обществеността обаче се нуждаеше незабавно от ежедневни медицински препоръки. Технократите и политиците имаха предпочитание да дават авторитетна и ясна информация и препоръки. За страдание доста от това се оказа неправилно. Да се носят медицински маски или да не се носят? Закриване на учебни заведения или продължение на занятията там? Чести или редки ли са новите варианти? Към края на годината, защото видимо безкрайната пандемия продължаваше устойчиво, огромна част от популацията престана да обръща внимание на рекомендациите на медицинските и здравните институции. През годината, когато инфлацията безусловно заслепи ръководителя на системата на Федералния запас и ненадейно бързият колапс на Афганистан зашемети Белия дом, доверието към всевъзможни специалисти и експерти продължи да пада.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР