Нямаме сигнали от европейски партньори и институции дали от българската

...
Нямаме сигнали от европейски партньори и институции дали от българската
Коментари Харесай

Гешев: Подходът за всички е еднакъв и той е спазване на законите

Нямаме сигнали от европейски сътрудници и институции дали от българската граница са стреляли против мигранти. Прокуратурата в Бургас прави инспекция по този случай. Към момента такива обстоятелства и условия не са установени. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев.

„ България е правова страна и съблюдаваме върховенството на закона. Ние пазиме част от външната граница на Европейски Съюз, тъй като има и други външни граници, които не се загатват. В отбрана на тази граница починаха български служители на реда, български жители. Това, което се случва в някаква степен, България не го заслужава “, акцентира Гешев и цитира думите на Любен Каравелов: непознатото не щем, а и нашето не даваме.

„ Ние си желаеме нашето, което сме заслужили и което ни се дължи, тъй като сме покрили критериите. Не съгласно мен, а съгласно европейските институции – Европейската комисия и Европейския парламент “, съобщи пред Българска национална телевизия основният прокурор.

Той разяснява синхрона в работата сред Прокуратурата и полицията в акцията против разпространяването на опиатите „ Бяло “. „ Задължение на институциите е да работят за българските жители. Това е дълг на всеки работещ в българските институции. Ние дружно би трябвало да произведем резултата, който чакат българските жители. Много съм окуражен, че след всички спадове в връзките сред институциите се потегля напред и се взема решение това, което всички български жители чакат – битката против престъпността “, съобщи Гешев.

На въпрос дали съжалява за борбата си с президента Румен Радев поради акцията отпреди две години в Президентството, основният прокурор сподели: „ Това, което се е случило в предишното по никакъв метод не би трябвало да въздейства на работата на институциите. Има ясно написани пълномощия. Не можем да позволим някакви персонални връзки да са по-важни от ползите на жителите “, безапелационен е Гешев.

Попитан дали съжалява, той отговори следното: „ Ще кажа това, което съм казвал постоянно, остана усещане за непремереност. Това е реалност за този случай, само че няма юридически проблем. Основен принцип на една демократична страната е върховенството на закона.

Гешев съобщи, че с акцията против опиатите не се ловят единствено дребни риби. „ Работим против всички лица по идентичен метод. Факт е, че след закриването на профилираната прокуратурата се връщаме с 12 години обратно в битката с проведената престъпност. Сигурен съм, че дружно институциите – Министерство на вътрешните работи, прокуратура, служби за сигурност – ще дадат резултата, който се чака “, посочи основният прокурор.

Шестима българи попадат в листата, като във връзка с четирима от тях са подхванати дейности от страна на прокуратурата още преди глобите да бъдат наложени, уточни основният прокурор.

„ След като съблюдаваме върховенството на закона, главният аршин е дали има доказателства по отношение на несъмнено лице, а с цел да се стигне до доказателства, би трябвало да бъде разкрито закононарушение - това става от службите за сигурност и Министерство на вътрешните работи. След като във връзка с лице, което и да е то, няма такива данни в нескончаем интервал от време, няма по какъв начин да бъде упреквана българската правосъдна система “.

На въпрос има ли прокуратурата воля да проверява Делян Пеевски, Иван Гешев отговори:

„ Няма никаква разлика сред Пеевски, Божков или Цветан Василев - има идентичен метод на българската правосъдна власт и той е съблюдаване на Конституцията и законите на страната. Аз не виждам проблем, в случай че има безапелационни доказателства или е разкрито закононарушение от българските служби за сигурност, никой български прокурор да проверява който и да е - в това число депутата Пеевски или който и да е от нас “.

От американските управляващи е поискана информацията, въз основа на която са наложени тези наказания, само че не е получено нищо отвън към този момент обществено известното, уточни той.

Според Гешев концепцията за правосъдна промяна и по-голям надзор върху основния прокурор не е немислима, само че не кореспондира с Конституцията. Заяви, че не е правилно, че има всевластие.

„ Ако вляза теоретично във въпроса и приема че е правилно - аз съм демократ и съблюдавам демократичните правила. Решенията, законите и Конституцията се одобряват от Народното събрание и българската прокуратура и аз ще осъществим всяко тяхно решение. Отново теоретично - в случай че някой счита, че би трябвало да се направи всеобхватна журналистическа промяна в България и реши, че тъй като вие сте всесилен, да ви ограничи ефирното време, значи ли че по този метод ще реши казуса със свободата на словото и медиите? "

Според Гешев политическите партии не желаят да излязат на спор с него, тъй като нямат причини.

Въпросът от кое място Бойко Борисов знае детайлности по делото за чекмеджето би трябвало да се насочи към самия него, сподели основният прокурор.

„ Г-н Борисов последните две-три години съм го чувал 2-3 пъти и то във връзка празници. Оттам нататък въпросите би трябвало да са ориентирани към него, само че мога да ви кажа, в случай че разбирам вярно термина " непосредственост ", че в случай че става въпрос за връзки или връзки отвън закона и морала, аз такива не съм допускал. Спазвам и правилото за разделяне на управляващите, който допуска и взаимоотношение и в границите на това няма по какъв начин да нямам избрани срещи и обществени връзки с български политици ".

Не е имало приключване на информация по каузи нито от мен, нито от прокуратурата, съобщи Гешев. По думите му се вършат опити посредством правосъдната промяна да се наруши независимостта на правосъдната власт и тя да бъде подчинена на конюнктурни цели.

„ Тази промяна ще реши ли казуса с тока, с престъпността, битката с опиатите, убийствата по пътищата? Ще реши ли казуса с войната в Украйна? Това ли е най-важното? Да, несъмнено е значимо, само че съгласно мен не за друго, а с цел да бъде овладяна българската прокуратура. Тази промяна би трябвало да се случи по метод, че да не заплаши независимостта на прокуратурата и правосъдната власт. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР