„Нямаме притеснения относно осигуряването на финансиране на сделката”. Това заявиха

...
„Нямаме притеснения относно осигуряването на финансиране на сделката”. Това заявиха
Коментари Харесай

От фирмата на Гинка Върбакова нямат притеснения за финансирането на сделката за ЧЕЗ

„ Нямаме терзания по отношение на обезпечаването на финансиране на сделката”.
Това обявиха от „ Инерком” в отговор на въпрос на bTV дали има риск за финансирането (на покупката на активите на ЧЕЗ в България - бел. ред.), каквито опасения изрази ръководителят на Надзорния съвет на чешкия колос ЧЕЗ Вацлав Пачеш.
„ Нямаме информация за оказван напън върху банки и не можем да разясняваме дейности, които не са свързани с нас”, дадоха отговор от „ Инерком” дали е оказван напън към банки да отдръпват поддръжката си.
„ Както към този момент неведнъж казахме, „ Инерком” България води договаряния с няколко интернационалните финансиращи институции и договарянията са в ход последните няколко месеца. Финансиращите институции, с които работим, изчакваха подписването на контракта за покупко-продажба и съществуването на финансовите резултати на 2017 година, с цел да могат да работят с най-новите данни и да преминат към идващият стадий на финансирането”, показаха още от „ Инерком”.
Припомняме, че по-рано пред БНР ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш изрази безпокойство, че поради натиска от страна на медиите, може " Инерком България " да не успее да откри пари, с цел да купи активите на сдружението. Пачеш добави, че, " наподобява ", българският министър председател Бойко Борисов не желае ЧЕЗ да прави бизнес в България .
Председателят на надзорния съвет изрече тезата, че медийния звук е подплашил банки, които са били подготвени да дадат заем на " Инерком България " за договорката. От думите на чеха излезе, че всичко е тръгнало от вътрешен документ от ЧЕЗ с информация за готовите да окажат поддръжка на " Инерком България " банки, който обаче е стигнал до медиите в Чехия, и в България, откакто е бил изпратен до Бойко Борисов.
" Има приключване единствено на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха обезпечили заем за " Инерком ", с цел да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че поради натиска две български банки (бел. ред. - " Уникредит Булбанк " и Първа капиталова банка) са се отдръпнали. Става дума за напън от българското държавно управление. Ако това в действителност е правилно, се притеснявам, че всичко ще отиде напразно. Страхувам се, че " Инерком " няма да успее да си обезпечи средства, с цел да заплати активите на ЧЕЗ България. Тогава мисля, че има други компании, които желаят да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от " India Power " и от " Енерго-про ". Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, изключително индийската компания ", разяснява още Пачеш.
По-рано през днешния ден (13 март) президентът Румен Радев съобщи, че поради ЧЕЗ ще свика идващия месец Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/, на който ще бъдат прегледани въпросите за енергийната сигурност на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР