Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме!, споделят лекари от

...
Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме!, споделят лекари от
Коментари Харесай

Нямаме лекари, нямаме сестри, изнемогваме!

" Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме! ", споделят лекари от болничното заведение в Попово пред организация БГНЕС. Ситуацията там е присъща за цялата страна, откакто болните от ковид непрестанно се усилват.

Диагностицирани с COVID-19 в МБАЛ " Попово " са двама лекари и три медицински сестри. „ Тук ситуацията е трагично. Нямаме лекари, нямаме сестри, нямаме санитари, изнемогваме. Работим по 24 часа непрестанно, нямаме личен състав, изтощени сме. Единствено работим за богатството на пациентите, за тяхно здраве, в тяхно име ”, споделя Христина Христова. Тя работи като здравна сестра в обособеното COVID-отделение в болничното заведение. Вече от месец буквално живее в болничното заведение. И не стопира да работи, въпреки да се тормози от заразяване.

В момента в отделението има 13 инфектирани с ковид. Тъй като са болни и медици, наемат се експерти от други места. " Вземам персонални лекари , от други отделения също командировам сестри и лекари, с цел да оказват помощ и издържим на тази обстановка ”, разяснява шефът на болничното заведение Йовчо Яков. 

Лекари и сестри обаче липсват и в останалите отделения. По-голямата част са в пенсионна възраст и всеки миг могат да решат да се отдръпват. Яков заяви, че е умрял един невролог и сега търси различен. „ Има и други заболявания, с изключение на COVID-19. Ние като че ли позабравихме последните два месеца, че има доста хронични болести, има инсулти. Детското поделение също е претъпкано поради грипната вълна ”, сподели още шефът.

 
" Сега " напомня: 
Във вторник  апел за обезпечаване на доброволци насочи ВМА. Болницата се обърна към към всички студенти от последните курсове по медицина, здравни грижи, специализанти и жители с немедицинско обучение да се включат в битката против COVID-19. " Приятели, поради развоя на обстановката, още веднъж имаме потребност от вашата поддръжка ", моли здравното заведение, благодарейки за помощта, оказана напролет. Положението в София е рисково, откакто в няколко лечебни заведения свършиха леглата за лекуване на вируса. В понеделник шефът на " Пирогов " Асен Балтов заяви, че реанимационните кревати ще бъдат увеличени, а и цялостен етаж ще бъде обособен за лечение на COVID-19, като там ще обитава и болничен личен състав. Ден по-късно говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска описа в детайли пред БНР какво е ситуацията в София - до момента в който колата за спешна помощ дойде в съответната болница, леглото към този момент е заето.     " Всяко вървене от болница на болница с пациента вътре е време… И през вчерашния ден се случи с наш екип - от 9.00 часа сутринта съумя да хоспитализира пациента едвам в 13.30 часа. Този екип и тази кола за спешна помощ бяха отвън опцията да се отзовават на сигнали “, изясни тя. Отделно от това се заразяват и незабавните медици - информацията от последните часове и за петима души в София. 

Нови кревати се разкриват и във Варненска област - в частна болница в града и в здравното заведение в Провадия. Провадийската болница до момента не лекуваше ковид поради липса на инфекционист, само че в новата обстановка приемът ще става по пътека, за която подобен експерт не е необходим. Там ще се обслужват леки случаи. РЗИ - Варна пък пусна публикация, че се търсят лекари за работа с пациенти в неусложнено положение. Те евентуално са нужни поради новите отделения.

Критично е ситуацията във Велики Преслав. " В COVID-сектора от през вчерашния ден работим единствено аз и една здравна сестра. В момента пиша докладна, в която осведомявам за сериозната обстановка шефа на РЗИ  и кмета “, съобщи пред БНР шефът на общинската болница Йошенка Ненчева. Над 70 години е междинната възраст на лекарите там. Малко по-късно стана ясно, че урологичното поделение в шуменската болница ще лекува ковид. Именно в него бяха настанени двама пациенти, върнати от МБАЛ - Велики Преслав. Положението в самата шуменска болница също е сериозно.

В Стара Загора заболеваемостта към момента върви с темпове под междинните за страната, само че и там стартира обзор на опциите за отваряне на нови отделения. 

 

ПРИЗИВ

Във вторник вечерга медици от четири от най-големите столични лечебни заведения - " Пирогов ", ВМА, " Александровска " и " Св. Анна ", излязоха на самобитен медицински флашмоб, заяви Българска национална телевизия. Със светещи мобилни телефони в ръка, те насочиха апел за строги ограничения в битката с COVID-19.

Лекарите споделят, че вършат това, с цел да изискат естествен живот за медиците, които са на първа линия в битката с ковид и са на лимита на силите си.

Ето какво каза по този мотив шефът на " Пирогов " проф.Асен Балтов:

" Ние също имаме фамилии, имаме деца и желаеме да си виждаме околните и приятелите. Те сега мислят за нас, както и от самото начало когато сме на работа. Мисля, че е редно всички, когато имат другари, родственици които се борят с коронавирусната зараза да дадат своя дял, да съблюдават ограниченията, да се управлява и да не претрупва здравната, а и освен здравната система, а и цялата страна ".

 

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас към този момент дават наряди при пациенти с COVID-19, заяви БНР.  Първите наряди са на лекари от Ревматологично поделение, които от през вчерашния ден застъпиха на поста. Пример даде началникът на отделението доктор Иван Казмин, който е в пенсионна възраст, само че прекара целия вчерашен ден в КОВИД-сектора. Кардиологичното поделение също ще отдели лекари и сестри за наряди.  Въпреки командироването, личният състав към момента не е задоволителен, с цел да обслужва всички 60 кревати, разкрити за пациенти с COVID-19.

В държавната болница в Ямбол пък свободни кревати съвсем няма. В другите две заведения на територията на региона не могат да се одобряват пациенти с ковид, защото нямат инфекционист и не може да се употребява клиничната пътека. " Единственото, което можем да направим е единствено пациенти, които са в тежко положение с двустранна бронхопневмония да бъдат приети в болница ", съобщи пред БНР шефът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

 

ЗАРАЗЕНИ

Междувременно нови 72 случая на инфектирани с COVID-19 медицински чиновници бяха регистрирани през денонощието на 27 октомври. Така общият брои на медици с открит ковид доближава до 2020 по време на пандемията.

 

Още по тематиката: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР