Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса.

Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса. ...

Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса.


Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

Признанието ѝ идва след като в края на септември, след фалита на най-стария туроператор "Томас Кук", тя призова хотелиерите да не връщат туристите, защото застрахователите ще им изплатят почивките за дните след официалното обявяване на неплатежоспособност. За месеците юли и август Ангелкова им обеща помощ да заведат колективен иск.

Сега от изказването ѝ става ясно, че тя не е била разбрана от медиите и такова нещо няма в нито една държава по света.

"Независимо дали е чуждестранен или български, всеки един туроператор има застраховка "Гражданска отговорност на туроператори", която подчертавам покрива само и единствено щетите за туристите. Нито български туроператор, нито чужд има застраховка, която да покрива рисковете по отношение на доставчиците на услугата към туроператора. Няма такова изискване в нито едно законодателство", каза Николина Ангелкова в четвъртък.

По официални данни на Министерството на туризма 58 български хотела, предимно в морските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци са работили с английския туроператор. По неофициална информация те имат да получават около 36 млн. евро.

Източник: mediapool.bg