Няма ясна дефиниция какво е лекарска грешка, но най-често става

...
Няма ясна дефиниция какво е лекарска грешка, но най-често става
Коментари Харесай

Юрист: Пациентите трябва да си търсят правата при лекарски грешки

Няма ясна формулировка какво е лекарска неточност, само че най-често става дума за всяко едно деяние или безучастие, при което са нарушени правата на пациента. Когато има такава неточност, елементарна приказваме за персонална отговорност на лекаря и следователно прокуратурата, в случай че реши, може да се самосезира. Разбира се, персонална отговорност може да бъде и гражданската, когато пациент заведе иск за породен стрес от страна на лекаря. Това показа в утринния блок на Българска национална телевизия юристът по здравно право Христина Николова във връзка последния случай, при който жена бе забравена в скенер в продължение на шест часа.

По думите ѝ в съответния случай дамата е трябвало да бъде обезщетена от лечебното заведение или най-малко да ѝ бъде препоръчано опрощение.

,,Според мен е нужно лекарите да стартират да се спогаждат с пациентите си, тъй като всеки един експерт позволява неточност и когато това стане, той би трябвало да обезвъзмезди пациента'', уточни тя и добави, че през последните години компенсациите в тази тенденция се повишават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР