Няма виновни за взрива, отнел живота на 15 души в

...
Няма виновни за взрива, отнел живота на 15 души в
Коментари Харесай

Няма виновни за трагедията в завод „Миджур”

Няма отговорни за гърмежа, лишил живота на 15 души в Горни Лом. Три години и половина след нещастието в цех " Миджур ", съдът оправда обвинените.

Взривът по време на утилизация на противопехотни мини лиши живота на 15 души. Обвинението уточни четирима виновни за нещастието. Сред тях и притежателят на " Миджур ". Днес видинският областен съд оправда всички.

13 мъже и 2 дами изгубиха живота си след гърмеж в цеха за утилизация. Още две служителки на завода за муниции пострадаха и бяха настанени в болница. 200 очевидци бяха разпитани по мегаделото. 40 са движимостите лица, които трябваше да изготвят разнообразни експертизи в търсене на отговор чия е виновността за нещастието.
И четиримата обвинени за гърмежа в цех „ Миджур ” бяха оправдани Присъдите бяха произнесени близо 3 години и половина след нещастието, при която починаха 15 души
На 1 октомври 2014 година година петнайсет души остават вечно зад оградата на цех " Миджур ". Цех " С ", в който са работили, е срутен със земята. За гибелта им бяха повдигнати обвинявания на четирима души, а през днешния ден и четиримата бяха оправдани.

Преди три години и половина Димитър губи сина си. Оттогава не стопира да търси истината.

„ Трудно е, само че въпреки всичко дължа това на сина си. Мен не ме интересува дали отговорни са тези, които бяха упрекнати действително или има хора, които не са обхванати в тоя обвинителен акт ", споделя бащата на умрял в нещастието Димитър Димитров.

За да чуят присъдите си, в залата бяха четиримата обвинени, измежду тях беше и някогашният притежател на „ Миджур” Валери Митков, който загуби сина си във гърмежа. Той разгласи, че съгласно него причина за гърмежа е външна интервенция, защото няма други доказателства, че той е станал по различен метод.

„ Всичко, което се приписа на мен, бяха отговорностите на ръководителя на цех „ Миджур” и на мениджъра на завод „ С” – утилизация”, сподели от своя страна Палма Иванова.

Основният въпрос за Димитър е за какво мините изобщо са позволени за утилизация в този цех.

„ Обидно е съгласно мен отношението на съда и прокуратурата към целия случай. Това е един сериозен случай с огромен публичен отзив и самото решение на прокуратура и съд, делото да се гледа при закрити порти с претекст " държавна загадка " е най-малкото смущаващо. Не може гибелта на петнайсет индивида да се постави в града " държавна загадка " ”, сподели той.

Делото завърши година и половина след внасянето му в съда, а прокуратурата ще апелира присъдите.
Говорителят на основния прокурор: 90 тона барут остават в „ Миджур ” Само двама души се водели на работа към заличавания цех, само че и те напуснали
Преди седмица прокуратурата предизвести, че боеприпасите в " Миджур " към момента не са безвредни. В отговор и след незабавна среща с институциите, от регионалната администрация обобщиха, че заплахата за популацията е минимална.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР