Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска, съобщиха

...
Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска, съобщиха
Коментари Харесай

Какви са щетите в Националния резерват „Плиска“ след наводнението

Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска, оповестиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в Шумен във връзка публикувана от полицията информация за унищожени културни полезности и други материални вреди на територията на Националния историко-археологически резерват (НИАР) „ Плиска “, в резултат на проливните дъждове на 14 юни. 

В потърпевшото помещение - фондохранилище, се съхранява археологически материал, като приблизителният брой на фондовите единици е пет хиляди. Това са част от откритите находки по време на изследванията на остарялата столица и на този стадий не е установено заличаване на движими културни полезности, означават от музея. 

Съгласно нормативната уредба в региона на културното завещание на България е назначена вътрешна инспекция - инвентаризация, която да откри настоящото положение на артефактите.

Вреди по профилираната документи не се чакат заради нейното повтаряне на електронен притежател. При съществуване на вреди или възможни загуби на културни полезности, след привършване на инвентаризацията, ще се съблюдава законовата процедура и ще се осведоми Министерството на културата за координиране на следващи дейности, прецизират от музея. 

Състоянието на оборудването, осигуряващо нужните условия за предпазване, ще се дефинира след разчистване и осъществяване на техническа експертиза. В най-кратки периоди, със лични средства на институцията, фондохранилището ще се приведе в нужното положение, гарантиращо опазването на артефактите при съответните параметри на микроклимат, допълват от музея.

Всички артефакти се съхраняват в пликове и пластмасови кутии и това е спомогнало за тяхното опазване, макар че някой са били под вода. „ Засегнати от водата артефакти има, само че изрично не може да се приказва, че са унищожени “.

Това сподели основният организатор на НИАР „ Плиска “ Христина Стоянова. Тя напомни, че през 2010 година още веднъж е имало наводняване във фондохранилището. " Тогава се повдигна пътят, направиха се насипи, само че не на огромна плащ. Трябва да се намерения и накъде да се води водата при превалявания ", добави Стоянова. 

Припомняме, че съгласно информацията от ОД на МВР-Шумен в 21:43 часа на 14 юни е потърсено подпомагане от пожарната в Нови пазар след сигнал за наводнено архивохранилище на старините в резервата.

Установено било, че след продължителни валежи голямо количество вода е минало през издигнатите насипи, вследствие на което е наводнен Археологическият музей. Заварени са били складове на културни полезности на Регионален изторически музей-Шумен и музей и складове на НИАР, които били наводнени.

Унищожени са три климатика, пет влагоабсорбатора, измервателна техника и по първични данни към  1000 артефакти.  Извършени са избавителни действия и отводняване на около 600 кв.м.

Девет огнеборци са направили избавителни действия и отводняване на повърхност от към 600 кв.м., като са избавен и около 500 артефакти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР