Няма тайни в компютърния свят за 14-годишния Радостин Чолаков. Талантливият

...
Няма тайни в компютърния свят за 14-годишния Радостин Чолаков. Талантливият
Коментари Харесай

14-годишен роден гений впечатли Google

 Няма секрети в компютърния свят за 14-годишния Радостин Чолаков. Талантливият възпитаник от родопското село Барутин получи международно самопризнание от " Google " преди две години, а сега прави мобилни приложения и уеб сайтове макар нежната си възраст.

" Радостин съумява да сътвори приложение за занимателни обстоятелства, което впечатлява " Google ". От компанията му отпускат 2400 $ под формата на ваучери, които влага в работата си, защото стратегиите, които употребява, са платени.

В момента момчето е осмокласник, живее самичък в Пловдив (учи в града под тепетата, а родителите му живеят и работят в Барутин) и е едно от най-талантливите деца на България. Радостин е пред завършването на новото си приложение, с което може да се слагат задания за деня и да се води статистика за тях.

" Вдъхнових се през лятото, когато майка ми ми направи забележка, че хапвам прекомерно доста сладко. Тогава взех решение да направя приложение, на което да протоколирам какъв брой тъкмо сладко съм изял. Идеята зад него е елементарно да можеш да следиш по какъв начин се справяш с разнообразни задачки и цели. Нещо като цифров бележник. Впоследствие концепцията се разшири и приложението може да слага най-различни цели ", описа пред " България Днес " Чолаков, като прецизира, че употребява част от ваучерите от " Google ", с цел да направи творението.

Делата на 14-годишния талант не стопират дотук. Той благотворително построява и продължава да развива уеб страницата на фондация " Усмивка за Африка ", през който хората могат да подаряват за благотворителните планове. Също по този начин има хрумвания за мобилни игри и други приложения, които занапред ще развива.

Радостин признава, че не е мислил дали ще остане да живее в България, или ще продължи живота си в чужбина, откакто приключи образованието си. Но в едно е сигурен - желае да направи лична компания, с цел да не му се постанова да работи за различен.

" През новата година си поисквам сполучливо да се развъртвам и да съм здрав. А празниците ще прекарам със фамилията си и за малко ще оставя програмирането ", приключва с усмивка надареното момче.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР