Няма съмнение, че международната общност няма да приеме резултатите от

...
Няма съмнение, че международната общност няма да приеме резултатите от
Коментари Харесай

Калфин: Международната общност да е подготвена, че Путин може да използва ядрен арсенал

" Няма подозрение, че интернационалната общественост няма да одобри резултатите от референдумите, които се организират в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. То не е и обикновено - референдуми, които са в изискванията на окупация, излизат сигнали, че се лимитира придвижването на хората, принуждават се да гласоподават и така нататък Те се вършат не с цел да ги признае някой, а с цел да има опрощение съветският президент, когато тези елементи от Украйна бъдат оповестени за съветска територия. Тънка е разликата дали да блъфира, или в действителност да употребява нуклеарния си боеприпас, както акцентира, че не блъфира ".

Коментара направи пред БНР Ивайло Калфин, някогашен външен министър, някогашен вицепремиер и обществен министър, изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд.

" Никой, разумно мислещ, не допуска, че Русия би могла да употребява нуклеарно оръжие, само че виждаме, че войната минава в една фаза, в която Путин няма какво да губи и ще употребява всичко, което има разполагаем. Не знам дали ще прибегне до тази последна мярка, само че ще бъде доста зле, в случай че по-късно интернационалната общественост е сюрпризирана, че се е случило. Така че би трябвало да има подготвеност и за подобен вид ", сподели още той.

Бившият външен министър на България посочи, че да се приказва за неутралитет на страната ни не е съществено:

" Ние не сме част от спора Русия-Украйна. Путин, откакто видя, че не може елементарно да се оправи с Украйна, към този момент сподели, че води война с НАТО, със Запада. Русия сложи НАТО като имагинерен зложелател в Украйна, което не е по този начин. Международната общественост оказва помощ на Украйна да отбрани територията си. Няма война Русия - НАТО, България не е част от война ".

Според него има въодушевление и в България, и в други страни - да спрем с помощта за Украйна, с цел да завърши бързо войната, само че " това значи Русия бързо да реализира задачите си ":

" Очевидно концепциите на Путин са да уголемява територията на Русия. Не мисля, че има вид, в който това да бъде признато. И тук към този момент България не би трябвало да бъде неутрална. Когато се приказва за опазване на териториална целокупност, не би трябвало да слагаме под въпрос изобщо дали България приема този принцип на интернационалните връзки ".

Калфин акцентира, че Русия е изгубила голяма част от въздействието си в интернационалните връзки:

" Един от проблемите е, че Русия е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това е най-авторитетната организация, която би трябвало да се изрича по такива проблеми, в това число запазването на териториалната целокупност. С държанието си Русия ликвидира тази функционалност на Съвета за сигурност, той към този момент не може да работи дейно ".

По думите на Калфин позицията на служебното държавно управление на България е ясна и е декларирана от външния министър Николай Милков от най-високата естрада - Организация на обединените нации, заклеймявайки експанзията на Русия против Украйна.

В предаването " Неделя 150 " някогашният вицепремиер и обществен министър разяснява проблема със спрения съветски газ за България и апелите за договаряния с " Газпром ":

" Тези апели са несериозни. " Газпром " не държи на ниска цена газ, който да достави на България, това не е алтернатива и няма да бъде опция. " Газпром " ще употребява газа за политическо оръжие и с това някои партии у нас на драго сърце ще се заиграят. Общо взето - в случай че слушате Кремъл, можете да получите някоя троха, което е обидно за България и не би трябвало да се позволява. Не чакам договаряния с " Газпром " да доведат до резултат и до различен на ниска цена газ за страната ни ".

Ивайло Калфин изясни, че в Европа съветският газ не може да бъде напълно сменен, защото няма международно произвеждане, което да може да компенсира газа от Русия:

" Тя обаче не може да пренасочи доставките си от Европа към Китай и Индия, примерно. По логистични аргументи Русия не може да го продава там в такива количества ".

Европейски Съюз е все по-обединен и пропагандата, твърдящо противоположното, не се основава на обстоятелства, безапелационен беше изпълнителният шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд:

" България без Европейски Съюз щеше да е доста по-бедна и изостанала страна. Ако някой си слага, че Русия е опция и близки връзки с нея, ще би трябвало да го отчайвам - няма образец за такава страна в случай че не желаеме да живеем като Беларус. България няма друга опция, а независимо развиване, без да участваме в Европейски Съюз, за нас би било фактор за още по-голямо закъснение. Сега най-малко имаме всички принадлежности, с цел да се избутаме от последното място, само че на най-напредналата общественост. Иначе изпадаме в безусловно друга орбита ".

Калфин изрично уточни, че България получава към 4 пъти повече средства от Европейски Съюз, в сравнение с внася, също така тя получава и въздействие в международен мащаб.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР