Няма проблем Македония да започне преговори утре, стига тази вечер

...
Няма проблем Македония да започне преговори утре, стига тази вечер
Коментари Харесай

Джамбазки: Няма проблем Македония да започне преговори утре, ако тази вечер промени конституцията си

Няма проблем Македония да стартира договаряния на следващия ден, стига довечера да събере Народното събрание и да промени конституцията си. Това сподели съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки по Българска национална телевизия. „ Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси способи да заобиколи българската позиция и по този метод да разреши на РСМ да стартира договаряния с Европейски Съюз. Всички индикации приказват за това. В последните седмици натискът стана осезателен, видяхте, че пристигна комисар Вархеи, който сподели, че са се разбрали безусловно до няколко дни България да си промени позицията. Щеше да е добре да посети Скопие и да се увери по какъв начин се съблюдават човешките права на македонските жители с българско национално съзнание там “, добави политикът.

По думите му държавното управление и Народното събрание са създали " безразсъден опит да се барикадират в Народно събрание ", а изказванието, че Северна Македония би трябвало да стартира договаряния с Европейски Съюз поради войната в Украйна, е неуместно.

" Македония е част от НАТО и тя е предпазена. Ако някой тръгне да я атакува всички би трябвало да я защитят. Македонизмът всъщност е построен да бъде антибългарски. Българският интерес изисква да бъдат предпазени българските история, генезис, памет и просвета, македонските жители с българско национално съзнание и достолепието ни като нация. Не ме интересуват нито американското, нито съветското посолство ", акцентира Джамбазки.

" Спират говора на омразата, демонстрират ни поправените учебници. Те не са създали нищо преднамерено, а желаят западняци да натиснат България и чакат да се извърши това нещо. Ние бяхме тези, които стопираха това - Вътрешна македонска революционна организация го спря, когато бяхме в ръководството ", посочи той.

Договорът за добросъседство го има и ние не допуснахме оттегляне, когато бяхме в ръководството на страната, добави още Ангел Джамбазки.

" Свикване на КСНС какво ви приказва - тези хора си мислят да създадат предложение в Народното събрание, с което да отместят нашето противоречие - дано Македония да стартира договаряния, пък в миналото в бъдеще, в случай че те не правят работа, ние ще ги спрем. След това се надяват на падащ кворум и да търсят ситуационно болшинство ", сподели той.

Позицията на президента е тази, която пази и всеки един български патриот, счита Джамбазки.

Според съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация това не е просто спор сред България и Северна Македония, а спор сред Европейски Съюз и страна-кандидат за член.

" Има нещо, наречено " критерии от Копенхаген ", те са изискванията на които би трябвало да дава отговор една страна, с цел да бъде претендент да член. Едно от нейните условия е да няма никакви отворени въпроси на национални общности. Е, в Македония явно има такова нещо ", сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР