Няма превишения на средноденонощните и средночасовите норми на вредни емисии

...
Няма превишения на средноденонощните и средночасовите норми на вредни емисии
Коментари Харесай

В Димитровград няма замърсяване със серен диоксид над нормите след затварянето на ТЕЦ „Марица 3“

Няма превишения на средноденонощните и средночасовите правила на нездравословни излъчвания на серен диоксид в Димитровград за интервала от 30 април до 5 май 2022 година

Те остават под сериозния предел, използван за този замърсител на атмосферния въздух.

На 8 май в региона се следи завишаване на равнищата на серен диоксид в следствие от транспорт на замърсяване от регионите на Стара Загора и Гълъбово, което е видно от посоката напразно в този ден.

Във връзка с необятния обществен интерес към тематиката припомняме, че работата на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД – Димитровград беше спряна с ПАМ (принудителна административна мярка) от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково на 21 април 2022. Причина за това е поредицата от случаи с рисково замърсяване на въздуха със серен диоксид над допустимите правила, неспазване на изискванията на комплексното позволение, както и на предписанията, издавани от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково.

В свое определение от 29.04.2022 година Административният съд в Хасково отхвърли настояването на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ – Димитровград за прекъсване на предварителното осъществяване на заповедта, с която Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково наложи ПАМ за прекъсване активността на топлоелектрическата централа. Със своя акт съдът на процедура удостовери правилността на незабавното осъществяване на ПАМ, издадено от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Административната мярка против Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД – Димитровград ще остане в деяние до привеждане на горивната апаратура в положение, което не води до рискови замърсявания на околната среда и до опасности за човешкото здраве.

Министерството на околната среда и водите ще предприеме нужните дейности за санкциониране на топлоелектрическите централи, които отделят серен диоксид над допустимите правила.

Допълнителна информация

Освен лицензираната и сертифицирана автоматизирана измервателна станция на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), в региона на Димитровград се намира и мобилната станция на Изпълнителна агенция по околна среда, като се регистрира, че средноденонощните концентрации на серен диоксид към този момент са в норма, под сериозния предел от 125 микрограма на пространствен метър (µg/m3).

За интервала сред 30 април и 8 май среднодневните стойностите на серен диоксид са надлежно:

30 април: 13 µg/m3

1 май: 18 µg/m3

2 май: 72 µg/m3

3 май: 11 µg/m3

4 май: 6 µg/m3

5 май: 19 µg/m3

6 май: 20 µg/m3

7 май: 53 µg/m3

8 май: 59 µg/m3

За сведение, преди насилствената административна мярка за прекъсване на активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД, единствено за месец април са регистрирани 5 сериозни превишения на средночасовата норма за запазване на човешкото здраве. На 7 април даже двукратно е надхвърлен и аларменият предел, което значи 3 поредни часа със стойности над 500 µg/m3, при норма от 350 µg/m3.

За първите четири месеца на тази година от жители, организации и компании в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този интервал автоматизираната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 година са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ”, а регистрираните за интервала превишения са 30 на брой. За 2020 година, въпреки това, сериозни замърсявания на въздуха със серен диоксид не са регистрирани. Именно през този интервал Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ” не е работила.

Припомняме още, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на наказателна процедура от страна на Европейската комисия против България. Решение на Съда на Европейски Съюз по това дело се чака в идните дни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР