Няма положителен резултат за зараза с коронавирус при българите, чиито

...
Няма положителен резултат за зараза с коронавирус при българите, чиито
Коментари Харесай

Всички проби за коронавирус в България са отрицателни

Няма позитивен резултат за болест с ковид при българите, чиито проби са изследвани през миналото денонощие. Това заяви началникът на спешния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на постоянен брифинг пред Веонномедицинската академия.

"Вчера в двете лаборатории и ВМА са изследвани 19 проби - всичките са негативни. Други 21 проби, които са изследвани в Националната лаборатория, също негативни, заключи той.

По три проби ще си разменят за спомагателни проучвания лабораториите. Това се прави по европейска процедура за междулабораторен надзор.

От щаба увериха, че има всекидневен мониторинг за това, какви са китовете, които се употребяват в Европейски Съюз за проучванията. Китовете у нас не са съпоставими, а изцяло идентични с тези, които се употребяват в другите европейски страни, акцентира Мутафчийски.

Продължават проучванията на всички проби от пациенти в страната.

"Ако има позитивни проби, ще бъдете известени незабавно ", увериха от щаба.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че на обособени места в страната е допустимо да има втора грипна вълна и доста покачване на заболелите. Само на някои места може да се наложи затваряне на учебните заведения още веднъж.

Министър-председателят Бойко Борисов привиква изключително съвещание на Министерския съвет в 11.30 часа, което ще се организира взаимно с Националния действен щаб за съгласуване и образуване на дейностите на способените държавни органи по отношение на оповестената от СЗО неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19, заяви държавната осведомителна работа.

В рамките на съвещанието членовете на щаба ще рапортуват по отношение на ограниченията против ковид и ще бъдат отпуснати средства за тяхното осъществяване.

По информация от щаба, към сегашния миг в България няма случай на пациент с ковид.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР