„Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия

...
„Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия
Коментари Харесай

Планира се нова пенсионна система, която да компенсира намалението

„ Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия от декември. Ако приказваме за общото заплащане – пенсия + Коронавирус добавка – цифрата е приблизителна към половината пенсионери са получили по-малки заплащания, само че не пенсии.Голямата част от пенсионерите са с дребни разлики, към 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лева… волята на държавното управление беше нито 1 пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което към този момент е реалност с гласоподаване в НС”. Това съобщи в изявление министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

„ Всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията – това са над милион пенсионери, могат да получат една информация при поискване от гишето. В справката е разказано, какво ще получат. там ще попада месечният размер на пенсията, както е преизчислена Ще видят какъв брой е била декемврийската им пенсия + 120 Коронавирус добавка, след това ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лв., общата сума, по-късно ще видят в тази информация какво се доплаща към тях”, уточни той.

По думите му възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари. „ Но главната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската - ще я получават, до момента в който има Коронавирус добавки. A такава добавка ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец. После ще би трябвало да се търсят други решения”, акцентира отрасловият министър в изявление за Нова.

Той уточни, че има няколко решения по въпроса. „ Едното е да продължи пандемията и изключителното състояние и може да се мисли да се продължи изплащането на добавката. в какви размери и какви периоди, занапред не можем да кажем. Но при всички случаи ще търсим опция от 1.07, когато свършва заплащането й да бъде извадена от пенсионната система, тъй като не й е мястото там и не знам за какво предходните ръководещи я сложиха там. Какви са решенията за след края на юни, в случай че не бъде изменени законодателството следва осъвременяването на пенсиите по кодекса за обществено обезпечаване. По планирани данни на Министерство на финансите и Национален осигурителен институт, това е 6,1%”.

„ По сметки, които не изисквам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6.1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лв., няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината. а се чака пика на инфлацията е България да е март април. Та тази 6.1% никога няма да са решение на казуса и интензивно работим в тази посока”, безапелационен е Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е обективен, само че мнението на специалистите е, че не е допустимо без разтърсвания с системата да се отстрани. „ Аз ще упорствам персонално този таван да се вдигне съществено и с времето да отпадне. В рамките на мандата, в случай че не е паднал тавана, то той да визира напълно дребна група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха към 25 000 индивида. След преизчисляването на пенсиите и увеличението скочи с още 15 000 души, групата се усили на 34-35 000 индивида. Ако успеем тази група да я сведем до дребни стойности, ще е триумф за този момент”.

Максималният застрахователен приход ще е 3400 лв.. „ При определянето му желаеме да въведем принцип и той да е привързан със междинната заплата за страната. По всяка възможност тя ще бъде изменена при актуализацията на бюджета. Ние можем умерено да обвържем минималната работна заплата към междинната и да се стремим към края на мандата да е 50% от междинната заплата за страната.

„ Не е толкоз елементарно. Заплащането на майчинството сред 1 и 2 година не е обвързано с минималната заплата и не е належащо, тъй като стартира да става тежест при договарянето на минималната заплата”, уточни министър Гьоков в отговор на въпрос дали с повдигането на минималната работна заплата от април парите за майчинство ще бъдат обвързани с нея и можем ли да чакаме с актуализацията и майките да получат повече.

„ Няма и мъчно би могло да има обвързване. Но когато се одобри принцип да е еднакъв и към минималната заплата, не мисля, че ще има политическа мощ, която да нарушава този принцип. Макар че в последните години беше подценен този принцип. единствено допреди няколко месец майчинството беше 380 лева”, уточни Гьоков.

В отговор на въпрос ще се покачат ли детските добавки и ще се разшири ли обхвана на фамилиите, които могат да ги вземат той акцентира: „ Сега се подвига критерият - в този момент е 510 вдигнат към този момент на член от фамилията. Работи се в тази посока”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР