Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента

...
Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента
Коментари Харесай

Към момента няма данни за пренос на рутений-106 над България

Няма заплаха за здравето на жителите, защото все още няма данни за транспорт на радионуклиди на територията на България.

Това оповестяват от пресцентъра на здравното министерство, като ведомството се базира на мнение на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.

По-рано през днешния ден Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е минал над Европа, само че отхвърля да е имало произшествия на нейна територия, които да са източник на замърсяването.

Френският институт за нуклеарна сигурност заяви, че облак с ниска радиоактивност е минал над Европа, като съгласно тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид рутений-106.

Предположението на института беше, че повода за радиоактивността е резултат от случай в нуклеарен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

Днес специалистите на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана оповестиха, че стойностите, оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), не постановат предприемане на никакви радиационно-защитни ограничения на територията на България.

Измерените от Изпълнителна агенция по околна среда стойности са ниски и нито една от тях не надвишава нормативно откритата граница на средногодишната обемна интензивност във въздуха.

Компетентните институции реализират нужния надзор на въздуха и навреме осведомят обществеността при съществуване на рискови фактори, имащи отношение към здравето на популацията, оповестяват още от пресцентъра на българското здравно министерство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР