Няма опасност за качеството на питейната вода и за околната

...
Няма опасност за качеството на питейната вода и за околната
Коментари Харесай

Качеството на водата от река Тимок е добро

Няма заплаха за качеството на питейната вода и за околната среда в региона на Брегово. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по предписание на премиера Бойко Борисов инспектира региона на Брегово, където беше оповестено бедствено състояние поради изобилното снеготопене.

 Питейната вода в Брегово не е застрашена от замърсяване
Питейната вода в Брегово не е застрашена от замърсяване

Обявеното бедствено състояние остава до нормализирането на ситуацията

Резултатите от пробите на Регионалната здравна ревизия за качеството на питейната вода демонстрират стойности в рамките на допустимото.
Според резултатите от първите експресни разбори на Басейнова дирекция " Дунавски регион " от водата на река Тимок се открива, че качеството на водата е положително и особено за годишния сезон .
При разбора на пробите са получени следните резултати: РН - 7,74, разперен О2 - 8,7 mg/l, eлектропроводимост - 346 µs/sm, температура - 9,4 °C.

Стана ясно и че контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през идващите дни и в случай че има смяна, жителите ще бъдат известени.

" През цялото време страната е на мястото си - институциите работят в съгласуваност и се взимат нужните ограничения, с които да се подсигуряват животът и здравето на хората ", изрично съобщи Димов и добави, че е безконтролно да се насаждат страхове у хората. " Кметът тук очевидно е почнал предизборна акция ", отсече министърът . " Опозицията е за това, да следи ръководството, само че в такива обстановки би трябвало да има консенсус ", разяснява Димов във връзка нападките на Българска социалистическа партия, че държавното управление разрушава страната и държавността .

 Бюрото на Българска социалистическа партия заседава в помощ на Брегово Обновена
Бюрото на Българска социалистическа партия заседава в помощ на Брегово

Социалистите търсят дълготрайно решение на казуса с наводненията в региона

Димов заяви още, че ВиК - Видин е в напреднала фаза по планове за 36 млн. лева по Оперативна стратегия " Околна среда ".

" Разговарях с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент незабавно след отдръпването на водата да бъдат направени оценки и да бъдат обезщетени хората с действителни загуби. "

Екоминистърът увери и че управляващите наблюдават равнищата на реките и комплексните и значими язовири. По думите му към днешна дата няма заплаха.

Димов разяснява и уговорката на държавното управление да се сътвори нова конструкция за язовирите , която да реагира бързо при спешни обстановки. След основаването на структурата кметовете на обитаемоте места ще разполагат със период от към месец, с цел да преценяват дали могат да ръководят водоемите. Ако не могат, язовирите ще се трансферират към новия орган. " В момента се приготвят законови промени за язовирите, тъй като би трябвало да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи съответна отговорност ".

 Спешно спешно подсилване е нужно на дигите във Видинско
Спешно спешно подсилване е нужно на дигите във Видинско

След оттичането стопаните ще бъдат обезщетени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР