Няма огнища на африканска чума по свинете в погранични зони

...
Няма огнища на африканска чума по свинете в погранични зони
Коментари Харесай

Земеделското министерство опроверга министъра си за чумата

Няма огнища на африканска чума по свинете в погранични зони на територията на България, а във външни на България - от румънска страна. Това конкретизиране направиха от МЗХГ след извършения през днешния ден Централен епизоотичен съвет.

Припомняме, че по-рано през днешния ден отрасловият министър Румен Порожанов съобщи, че има огнища на заболяването и у нас, в пограничните региони.

Според настоящето известие на ведомството Порожанов в действителност споделил, че африканската чума по свинете е доста интензивно застъпена в Румъния – там 12 от двадесет и няколко области са наранени, те са под забрана на Европейски Съюз. Министърът изразил и страдание, че всичко това се случва покрай нашата граница с Румъния.

Порожанов сподели още, че ще бъдат направени търговски коридори за придвижване на животните до фермите и кланиците. Това, което бъде импортирано като предложение на идващото съвещание на Министерски съвет, е стимулиране на усвояването на домашни прасета в 20 километрова зона към индустриалните ферми. Идеята е да се подтикват тези, които отглеждат законни животни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР