Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от

...
Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от
Коментари Харесай

Караниколов търси още двама директори за ББР

Няма нито един автограф или мнение, че заемът, провиснал от Българската банка за развиване, не е позволен. Новото управление ще извърши инспекция. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Управителният съвет на банката е от трима души, те ще бъдат заменени, посочи той. „ Законът изисква Българската банка за развиване да има трима шефове, сред тях шефовете дефинират кой ще е основен изпълнителен шеф. Одобрено е едно лице, подадено е към Българска народна банка, защото не може да бъде назначено, в случай че Българска народна банка не му издаде лиценз.

Подадено е второ лице от през вчерашния ден и сега работим за идващото. Банката не може да работи с двама шефове, не могат да бъдат освободени, тъй като законът е явен, не можем сега да махнем физически тези лица, от понеделник можем “, съобщи още икономическият министър.

Премиерът Бойко Борисов разпореди през вчерашния ден на икономическия министър да освободи борда на шефовете и изпълнителния шефа на Българската банка за развиване. Изказването на премиера пристигна, откакто " Демократична България “ изиска оставката на управлението на банката, с изказванието, че ББР е опуснала заем от над 70 млн. лв. на компания, обвързвана с колекторска активност.

„ Не би трябвало да има нито един министър в нито едно държавно управление, който да дефинира кой ще завоюва публични поръчки, който ще взема и кой няма да взема заеми. Ако аз, като министър на стопанската система, крещя българска банка и им споделям – този да, този не, аз ще нося политическа отговорност.

Вчера изисках за първи път преписката за заема, всички способени дирекции в Българската банка за развиване са заверили този заем, което не значи, че ние няма да го проверим.

Продължаваме анализите и желая да видя каква е грешката при този заем. Банковите специалисти ще ревизират какво тъкмо се случва, какво е довело до това да се подписа този заем и дали е преференциално за ББР.

Морално и познавайки хората, те ще изоставен непринудено своите постове, към този момент има подобен диалог с господин Мавродиев, той също желае да резервира имиджа на ББР ".

По отношение на зам.-министър Лъчезар Борисов – ръководител на надзора на банката, министърът сподели, че му има 100 % доверие. Той добави, че неговата работа се преценява с отчетите на ББР. Няма нито един автограф или мнение, че този заем не е позволен, само че новото управление ще извърши инспекция, добави Караниколов.

По отношение за загубите за българската стопанска система от актуалната обстановка с ковид, министърът съобщи, че обстановката с всеки минал ден става все по-сложна.

" България следва с няколко дни или с месец това, което се случва в огромните европейски стопански системи, то в този момент идва към нас “, добави Караниколов.

„ В автомобилния клъстър – някои от тях затварят, затвориха до 6 април, до 13 април, затварят, тъй като им отхвърлят контракти. Други не престават да работят.

Българското произвеждане към момента работи – в автомобилния бранш три компании направиха очила и шлемове и са извънредно положително качество. Мислили са и за отбрана на докторите, на кожата им, подготвени са да работят и други уреди. Текстилната ни индустрия шие дрехи, отбрани, има браншове, които работят и търсят развиване.

Ситуацията в браншове, за които считахме, че ще бъде извънредно тежка - при някои е по този начин, при някои не е по този начин. Това, което се случва в международната стопанска система, ще се случи и в България ", добави икономическият министър.

Хубавата прогноза е, че за България през 2021 година се чака 3,9 растеж.

По отношение на българските производители на храни Емил Караниколов изясни, че техните тематики и проблеми не са от през днешния ден и не са в резултат на ковид, а обстановката е катализирала този развой.

„ Разговаряхме с тях по какъв начин може да се помогне на българските производител на храни, през вчерашния ден имахме среща с огромните вериги, в понеделник с Асоциацията на потребителите.

Някои споделят, че в случай че създадем тези дейности, някои артикули ще изчезнат, други споделят - няма да стане по този начин ", изясни Емил Караниколов.

" Самите те реализираха един консенсус за 6 ограничения, някои от тях са краткосрочни, а други са генерални, за които страната да мисли отсега нататък, този бранш в действителност страда в някои връзки. Ние би трябвало да помогнем на българските производители на храни.

От това, което чух от комерсиалните вериги, в обстановката с ковид всички могат да създадат компромис, тъй че да завоюва българският производител, комерсиалните вериги да работят и потребителят да получи по-високо качество, единствено с разговор “, добави икономическият министър.

Отсрочването на заплащането на заемите – е такава мярка, която може да помогне, може и да утежни нещата, сподели Емил Караниколов. Една такава мярка може да докара до междуфирмена задлъжнялост.

" Тази мярка е добра и работеща, до момента в който има проблем с ковид, по-късно ние би трябвало да сложим въпроса пред Европа къде сме ние и за какво, когато оказваме помощ на европейския бизнес, той по-късно не основава работни места ".

" Не мога да отговоря какъв брой време ще продължи инфекцията, в случай че мога да отговоря на този въпрос, ще можем да предприемем и други ограничения ", сподели още министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР