Няма нищо по-уютно и приятно от летата и зимните ваканции

...
Няма нищо по-уютно и приятно от летата и зимните ваканции
Коментари Харесай

Детството на село

Няма нищо по-уютно и прелестно от летата и зимните ваканции на село при баба. Сещате се, тези моменти, в които нямате самообладание майка ви да ви подготви багажа, с цел да ви изпратят там, където всички забрани свършват и стартира безгрижието, топлите мекици и домашните питки.

Тичахме боси по поляните, търсехме забравени съкровища на тавана, израждахме котки в сламата, ходехме километри пешком, крадяхме от джанките на съседа, прибирахме се по мрачно кални и гладни, а баба ни чакаше с вкусна пилешка супа. На сутринта дядо все ни будеше с радиоточката и програмата на „ Христо Ботев “ и ние знаехме, че пред нас се открива следващият нехаен ден без дата.



Някога в множеството села имаше фурни за самун, откъдето късно вечер или рано заран се разнасяше необикновен мирис на одеве изпечен самун. Да, в никакъв случай няма да забравим този самун. Няма да забравим и доматите от градината и домашното сирене – обичаната закуска от детството. Мириса на сушени билки и липа, постлани върху вестници. Попарата от чай, сирене, масло, захар и самун... Прясно издоеното мляко рано заран... А, когато дойдеше зимата и всичко побелееше на открито, печката на дърва отразяваше огъня от дребната дупчица на тавана, дървата пукаха и всичко изглеждаше като една приказка.
 



Сигурни сме, че множеството от вас си спомнят с трогване за ваканциите при баба и дядо. Затова взехме решение да ви върнем обратно във времето на стоманените легла с пружина, ковьорите, печката на дърва и домашния сапун.
Бабо, дядо, благодарим ви, че направихте детството ни толкоз прелестно! Вие постоянно ще бъдете с нас! Обичаме ви!



Посвещава се на всички наши баби и дядовци!
 

beu.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР