Няма никакви законови пречки Общинският съвет във Варна да разгледа

...
Няма никакви законови пречки Общинският съвет във Варна да разгледа
Коментари Харесай

Варна и Пловдив са на крачка от война заради акции в Пловдивския панаир

Няма никакви законови спънки Общинският съвет във Варна да прегледа предлагането на кмета Иван Портних за апорт на акциите от Пловдивския панаир - 29% от общия му капитал - в сдружението " Пълдин туринвест ". Поводът да бъде потърсен е плануваната за петък общинска сесия, която най-вероятно ще утвърди договорката с гласовете на болшинството, съединено от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.

" Пълдин туринвест ", има терени и здания с обща оценка към 10 млн. лева В същото време благосъстоятелност на " Международен панаир Пловдив " са към 360 дка в централната част на Пловдив. Дори и в случай че претенции от Портних апорт се реализира Варна, сходно на Пловдив, няма да има блокираща квота в решенията на " Пълдин туринвест " и ще зависи от тези на мажоритарния акционер - предприемача Георги Гергов.

Но най-важното е, че апортирането на акциите, които Варна има би станало на номиналната им стойност от 1 лева Това ще е

подарък от най-малко 4 милиона лв. за Гергов

разяснява " Капитал ". По данни на Агенция за приватизация от 2015 година, държавният дял в панаира е оценен на 70 млн. лева, което значи, че 29% от него, колкото има Варна, тогава са коствали най-малко 20 млн., а в този момент сигурно костват повече. Колко тъкмо, елементарно може да се ревизира, в случай че акциите се листнат на борсата. Според дейностите на варненския кмет Иван Портних досега обаче, той явно няма такова желание.

Това е втори опит на варненския кмет в границите на към месец и половина да прекара апорта през общинския съвет. Първият бе изработен на 27 октомври т.г., само че след остро писмо от служебния министър на стопанската система Данела Везиева, че апортът на процедура съставлява скрита приватизация на дялове от Пловдивския панаир, точката бе оттеглена от дневния ред на общинската сесия, извършена тогава. Сега, същото предложение ще бъде прегледано на сесията, планувана за петък.

Как Георги Гергов изиска помощ от Варна, с цел да откри цялостен надзор над Пловдивския панаир -.
Какво гласеше писмото на Даниела Везиева -

Не са налице законови спънки

за разглеждане на предлагането ", е споделил Балабанов. Според него, тълкуването на закона сочело, че приватизационни процедури се ползват при прекачване посредством продажба на дялове, акции и така нататък Но след смяна на закона, допълнението " или посредством апорт " е отпаднало. " И го внесох още веднъж. Внесохме, не го направих еднолично - на председателски съвет ", споделя още Балабанов.

Според него, тълкуването на закона сочело, че приватизационни процедури се ползват при прекачване посредством продажба на дялове, акции и така нататък Но след смяна на закона, допълнението " или посредством апорт " е отпаднало. " И го внесох още веднъж. Внесохме, не го направих еднолично - на председателски съвет ", споделя още Балабанов.

Внезапното решение провокира

скандал с Пловдив, който явно следва да се задълбочи

Причината е, че при нарастването на капитала на " Пълдин туринвест " делът на Пловдив в компанията, който сега е 25%, ще намалее и ще разреши на главния акционер - Георги Гергов да разполага с две трети болшинство за бъдещето на главен актив на Пловдив. Друго причина за избухналия скандал сред двете общини е, че " Пълдин туринвест " е акционер в " Международен панаир Пловдив ".

След възможен апорт на варненските дялове от него Гергов ще получи цялостен надзор и върху Пловдивския панаир, елиминирайки страната при вземането на решения за ръководството му.

Пак в диалог за " Капитал " Таня Юриева, шеф " Общински предприятия, следприватизационен надзор, търговски сдружения " в Пловдив споделя, че общината към този момент е изпратила

писмо да министъра на стопанската система Даниела Везиева

в което я осведоми, че не е съгласна с импортирането на варненските акции в " Пълдин туринвест ". " Ние нямаме независимо присъединяване в панаира, участваме там през това сдружение ", изяснява тя.

Според нея, желанието на Варненския кмет Иван Портних за апорт на акциите станало известно на локалната администрация в Пловдив, едвам когато на Общо заседание на акционерите в " Пълдин туринвест " било препоръчано нарастване на капитала с номинала на варненските акции. " Ние внесохме в съвета предложение да гласуваме срещу, упълномощихме нашия представител да гласоподава срещу. Той е дал своя вот, само че нямаме право на блокираща квота, която е 34%, тъй че решенията са признати ", споделя Юриева.
Увеличението на капитала беше планувано за 16 ноември, само че след пропадналото гласоподаване във Варна през октомври, явно е било отсрочено.

Вчера пред " Дневник " кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че отново през октомври варненският му сътрудник

Портних е поескал 16 млн. лева против акциите

Само няколко часа по-късно пред " Капитал " ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов е декларирал пред " Капитал ", че не може да си показа Портних да е изискал такова нещо, а съветниците не са давали утвърждение за продажба на акциите.

Оказва се обаче, че въпреки всичко е имало. Таня Юриева признава пред " Капитал ", че е участвала на него, той бил неофициален и в него въпросът е бил разискван. " Аз съм приказвал с Портних, два или три пъти, споделя пред изданието и Здравко Димитров. И той споделя - 16 милиона костват тези акции. За какво да дам тези пари? ".

" Те не са инициирали (разговор, бел. ред.), твърди от своя страна Тодор Балабанов. Аз запознат съм вас. Който има предпочитание да води диалог, би следвало да инициира. Пловдив с какъв мотив е срещу? Има желание да влага в панаира ли, ще получи контролния пакет акции? Контролирайки този пакет, по какъв начин ще накарат който и да е акционер да влага? ", пита той.

Според Балабанов

не е ясно какво решение ще бъде взето

на общинската сесия във Варна в петък, само че съгласно него с възможен апорт на акциите от Пловдивския панаир в " Пълдин туринвест " градът би получил присъединяване под формата на акции от капитала на друго сдружение, което има повече активи и е в по-добро положение. " В Пловдивския панаир сдружението е на загуба, постанова се осъществяването на парични вноски ", изяснява Балабанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР