Няма никакви основания за арестуването или конвоирането българските кораби и

...
Няма никакви основания за арестуването или конвоирането българските кораби и
Коментари Харесай

Адвокат по морско право: Корабите на ЕС имат равен достъп до водите, няма основания за задържането на нашите в Румъния

Няма никакви учредения за арестуването или конвоирането българските кораби и екипажите им, тъй като като страни членки на Европейски Съюз, България и Румъния имат еднакъв достъп до водите. Това съобщи в " Денят стартира " Димитър Димитров - юрист по морско право.

" Опазването на морските биологични запаси и рибарството попадат в изключителната подготвеност в Европейски Съюз. С присъединението на България и Румъния в Съюза ние сме споделили нагледно: " предоставяме ти власт от наше име да управляваш нашите морски пространства ". От своя страна Европейски Съюз е определил със закони, че всички кораби на Европейски Съюз имат еднакъв достъп до водите, надлежно български кораби имат еднакъв достъп до водите на Румъния ".

Двама български инспектори са били на борда на един от румънските гранични катери при задържането на рибарските кораби. Според техните констатации няма данни за противозаконен улов на акула, сподели още юристът.

" Нашите кораби са ловили калкан, той е бил на борда им, никой не се е тормозил нито да го улови, да го заявява или да го остави на борда, с цел да бъде тестван от румънските служби. Казус с калкана не виждам, страната ни има квота за общо позволен улов и трите кораба са снабдени с разрешителни ".

До през днешния ден няма изпратено съобщение от румънската страна за задържането на корабите, въпреки че такова би трябвало да бъде направено незабавно, разяснява още той.

" Считам, че е неточност от страна на сътрудниците от Румъния, надяваме се че през днешния ден страната ни ще бъде известена, апропо тя следва да бъде неотложно известена в такива случаи, още повече, че това е взаимна инспекция на двете организации по риболовство на България и Румъния ", уточни адв. Димитров.

Първият случай, когато Румъния арестува наш транспортен съд за сходно нещо е от 2011 година Тогава управляващите там държаха плавателния съд една година, само че в този момент юрист Димитров чака, че двете страни ще се спогодят още тази седмица.

Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право е употребява като мотив, че обособените страни могат сами да опредеят разпоредбите в морските си пространства, разяснява още Димитров.

" Има няколко типа морски пространства, само че Конвенцията на Организация на обединените нации е настоящ нормативен акт, който не опонира на правото на Европейски Съюз и ключът тук е, че ние сме страни членки на Европейски Съюз и сме се съгласили Съюзът да ръководи морските биологични запаси от името на страните членки ", съобщи той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР