Няма никаква промяна в държавната позиция на България към Северна

...
Няма никаква промяна в държавната позиция на България към Северна
Коментари Харесай

Пендаровски: Серията на отваряне на български клубове в РСМ не случайно започна след приемането на преговорната рамка

Няма никаква смяна в държавната позиция на България към Северна Македония, уточни президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

„ Обяснявал съм го няколко пъти. Въпреки, че някои тук, които са по-големи европейци от мен, ме поучават да заобикалям тази изразителност, настоявам, че не приказвам по този начин, с цел да получа политически дивиденти, а по този начин, както аз виждам действителността. А действителността е, че това е политика от няколко десетилетия на Република България, така наречен македонски въпрос. И настоявам, че серията на отварянето на български клубове, която стартира незабавно след приемането на преговорната рамка през юли, не е инцидентно. Защото те, от своите мегаломански националистически проекти и претенции, които имат години обратно, само че изключително в последните две години и половина, в преговорната рамка получиха единствено вписването на българите в конституцията ", сподели Пендаровски.

Според Пендаровски добре би било процедурата по смяна на конституцията на страната да стартира този или най-късно идващия месец и да завърши преди август, когато Народното събрание излиза в отмора, тъй като по-късно страната ще стартира да навлиза в предизборни настроения и „ атмосферата може да бъде още по-лоша ".

„ Не мога да видя различен метод да стигнем до болшинство от две трети в Народното събрание, с цел да променим конституцията в този момент, с изключение на спор с опозицията. Не мисля и, че две години след приемането на преговорната рамка би трябвало да се занимаваме с измененията в конституцията, които са, или най-малко би трябвало да бъдат, приоритет ", сподели Пендаровски в изявление за предаването " Трилинг " по ТВ 24, добавяйки, че в случай че съкращаването на мандата му с няколко месеца би помогнало на страната във връзка с интеграцията й в Европейски Съюз, е подготвен да подаде оставка незабавно.

Попитан за тезата му отпреди няколко месеца, че конституционните промени могат да се гласоподават след парламентарните избори, които би трябвало да са през юни 2024 година, Пендаровски уточни, че тази своя теза той е споделил с държавното управление, чиято позиция е била конституционните промени да се създадат колкото се може по-бързо „ и е обикновено да се даде опция на държавното управление, което официално правно тласка евроинтеграционния развой ".

„ Мисля, че голяма политическа сила в страната беше употребена за един въпрос, за който можехме да изгубим единствено два дни за спор ", уточни Пендаровски.

Оценката му е, че освен предварителни избори в Северна Македония, за които упорства опозицията няма да решат политическите проблеми в страната, само че и постоянни избори не могат да решат „ дълбоките политически проблеми сред политическите партии в страната, тъй като аргументите за тях не са от през вчерашния ден ", сподели Пендаровски, съгласно който атакуването и влизането в Народното събрание на страната на 27 април 2017 година ги е задълбочил.

Президентските избори в Северна Македония би трябвало да се произведат през март или април 2024 година, а запитан дали мисли за втори президентски мандат Пендаровски уточни, че за това ще мисли през януари или февруари, с цел да види „ дали ще има поддръжка от политическите партии и какво мислят жителите за работата му до момента ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР