Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи. Това мнение

...
Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи. Това мнение
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Няма смисъл да затваряме въглищните си централи

Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи. Това мнение изрази вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова тв. „ В Европейска комисия беше заложено, че България до 2026 година би трябвало да понижи с 40% нездравословните излъчвания, които идват от бранш енергетика. Не е записано по какъв начин това би трябвало да се случи – дали посредством затваряне на дадена мощ или посредством сезонна работа на въглищните мощности ”, обясни той.

По негови думи в задачите на зелената договорка има повече възобновими енергийни източници, което ще разреши да сме по-енергийно самостоятелни. " В настоящата обстановка огромна част от уговорките, които са изглеждали смислени преди, в този момент към този момент не наподобяват по този начин. Например, въглищните централи сега носят огромни облаги на страната. Финансово няма огромен аргумент те да се затварят ”, разяснява Пеканов.

Вицепремиерът уточни още, че България би трябвало да получи до края на годината 2,7 милиарда лв. по първия транш от Плана за възобновяване и развиване.  " Второто заплащане ще бъде най-трудният и основен стадий от проекта, защото той включва най-вече ограничения. Следващото заплащане ще е към 1,4 милиарда лева Това са пари, които би трябвало да чакаме през идната година. Трябва да си свършим работата, с цел да може да ги желаяме ”, допълни Пеканов. И напомни, че проектът е бил контрактуван от кабинета „ Петков ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР