Няма нарушена и загубена информация от НАП, увери финансовият министър

...
Няма нарушена и загубена информация от НАП, увери финансовият министър
Коментари Харесай

Горанов: Няма изгубена информация от НАП, извинявам се на уязвените

Няма нарушена и изгубена информация от Национална агенция за приходите, увери финансовият министър Владислав Горанов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Горанов бе изслушан от Народното събрание, където дружно с вътрешния министър Младен Маринов даде информация за параметрите на хакерската офанзива против сървърите на Националната организация по приходите.

„ Извинявам се на уязвените от хакерската офанзива против Национална агенция за приходите български жители и ги убеждавам, че информацията им продължава да бъде предпазена “, сподели Горанов от парламентарната естрада.

Финансовият министър акцентира, че са правени немалки вложения в осведомителните системи на Национална агенция за приходите, с които да се усили отбраната на информацията на всеки български жител, ползващ услугите на приходната администрация. Владислав Горанов добави, че сходни случаи се следят и в богати и развити държавни, само че акцентира: „ Това не е опрощение “. Министърът напомни, че на срещата на премиера са набелязани ограничения за справяне с този проблем и увери, че потенциалът на Национална агенция за приходите да извършва функционалностите си не е обиден от тази злонамерена кражба на информация.

Хакери удариха Национална агенция за приходите

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов изясни пред депутатите, че в откраднатата информация е съдържала фрагментирани данни за стотици хиляди български жители, техните три имена, ЕГН, адреси, имена на български компании с техните ЕИК и адреси, имейли, както и регистрационни номера на коли.

На въпроса за какво към момента не сме поискали подпомагане от съветската страна, Маринов отговори: „ Защо не желаете подпомагане от съветската страна – дано се ориентираме от къде идва, по какъв начин идва. Никой не е споделил, че идва от съветската страна. Има разнообразни хипотези “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР