Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по

...
Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по
Коментари Харесай

Няма напредък за Брекзита, казват лидери от ЕС след вечерята им в Залцбург

Няма прогрес към съглашение за Брекзита и в частност по основния въпрос за режима на ирландско-британската граница, споделиха водачите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на водачите на Европейски Съюз на срещата им в австрийския град Залцбург, съобщи Ройтерс.

На срещата със слово към сътрудниците си се обърна английската премиерка Тереза Мей.

"На този стадий сме в застой. Няма напредък ", сподели президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. А словашкият министър председател Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма прогрес. Нека забележим какво ще покаже полемиката сред 27-те на следващия ден ". Той имаше поради съвещанието, планувано за през днешния ден, на което ще се съберат водачите на страните членки без Тереза Мей.

Според Пелегрини Мей удостоверила в словото си, че Англия ще напусне през март, както е планувано, и че няма да има втори референдум за участието в Европейски Съюз.

Ройтерс цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се базира на държавни източници. Тя се обърнала директно към своите сътрудници към масата с апел да се откажат от неприемливите си претенции, които съгласно нея можели да раздерат Англия, и да отговорят уместно на нейния "сериозен и работещ " проект за Брекзит, изложен преди два месеца в Чекърс край Лондон.

Тя непосредствено ги попитала по какъв начин биха постъпили, в случай че от тях било поискано да се съгласят на "юридическо делене " на техните страни. Именно това целял Европейски Съюз, настоявайки за безконтролна граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало английската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на Европейски Съюз.

"Убедена съм, че съм дефинирала съществени и работещи оферти. Разбира се, няма да се съгласим по всички детайлности, само че се надявам да отвърнете уместно ", споделила тя, имайки поради своя проект от Чекърс. Според нея казусът можел да бъде позволен, в случай че се подсигурява "търговия без спънки ", планувана в Чекърс.

Мей към този момент не демонстрира признаци да се отклони от този проект за Брекзита, подложен на рецензии както от Европейски Съюз, по този начин и изключително от редица нейни съпартийци, последователи на корав Брекзит. Според държавен източник, представен от Ройтерс обаче, тя щяла да излезе с нови оферти за границата на Северна Ирландия "когато му пристигна времето ", което очевидно в този миг не е уместно. А и Брюксел към този момент не я притискал мощно, с цел да не я изправи пред открит раздор с вътрешната й съпротива.

За неналичието на прогрес приказва и ирландският министър председател Лео Варадкар при идването си в Залцбург през вчерашния ден. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също сподели пред кореспонденти, че до съглашение с Англия към момента е "твърде надалеч ". Според неназован чиновник от Европейски Съюз въпросът за границата можел да бъде улеснен, в случай че се реализира съглашение за облекчение на търговията сходно на това сред Европейски Съюз и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено официално.

Според хора от договарящия екип на Брюксел казусът не е единствено митнически, само че също и в това, че трябвало да се подсигурява влизащите в Европейски Съюз английски артикули да бъдат създадени съгласно разпоредбите на Европейски Съюз - нещо,което Лондон желае да избегне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР