Няма наличие на тежки метали и замърсяване над нормата в

...
Няма наличие на тежки метали и замърсяване над нормата в
Коментари Харесай

Министър Димов: Няма замърсяване от водите на р. Драговищица

Няма съществуване на тежки метали и замърсяване над нормата в българския сектор на река Драговищица. За това подсигурява министърът на околната среда Нено Димов по отношение на митингите на българи в Босилеград. Те са обезпокоени поради замърсяване от околните мини на река Драговищица, която се влива в река Струма. По разказите им водата била толкоз мръсна, че животните отказвали да я пият.


Река Драговищица минава през Босилеград, навлиза на българска територия и се влива в кюстендилското поречие на Струма. Последното замерване на водите от българска страна е било направено на 15 декември.
Нено Димов, министър на околната страна и водите: По индикаторите, които измерваме, които са олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианит няма превишение на нормите.
Тази заран министър Нено Димов е разговарял по тематиката с премиера Бойко Борисов. Пред него отчел е, че се вършат ежемесечни замервания от 2016 година по над 59 индикатора на качеството на водата. Данните показвали, че до момента в никакъв случай не е имало превишаване на нормата.

Освен това министърът е изпратил две писма до сръбското държавно управление. В едното изискал информация за качеството на водите в община Драговищица, а в другото попитал за сръбски план наоколо до реката.
Нено Димов, министър на околната страна и водите: На процедура става дума за план, който се споделя " Изграждане на пилотна апаратура за добиване на мед и цинк от полиметални руди.
Димов посочи, че България е била известена за желанието да се построи инсталацията още през 2016 година, само че през днешния ден, две години по-късно, страната към момента не е получила данни от Сърбия на какъв стадий е планът и дали води до замърсяване, макар че още тогава сме питали. Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки е сложил въпроса на европейско равнище.
Нено Димов, министър на околната страна и водите: Като главно беше сезиран еврокомисарят по околна среда Кармену Вела, който пък от своя страна по сигнала на господин Джамбазки пое ангажимент през месец март 2019 година, когато ще се организира политически спор Европейски съюз - Сърбия, да сложи този въпрос пред сръбската страна към този момент от името на Европейския съюз и България да се възползва като страна членка на Европейски Съюз.
Според кмета на Кюстендил решението на казуса е просто.
Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Все отново се нуждае от едно обикновено съответно пречиствателно оборудване и всички терзания да отпаднат. Но дали това ще стане, следва да разберем от отговора на двете писма до Сърбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР