Няма място за притеснения от новия подвариант на Омикрон. Вариантът

...
Няма място за притеснения от новия подвариант на Омикрон. Вариантът
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Няма място за притеснения от новия подвариант на Омикрон

" Няма място за терзания от новия подвариант на Омикрон. Вариантът BQ-1 даде своя издънка и още през октомври се появиха изказвания, че това може да бъде разновидността, който да съставлява 80% от случаите в Европа. Той е засечен лятото в Нигерия, а Франция беше страната, която най-бързо съумя да го популяризира, само че той в действителност се среща в доста други страни като Белгия, Италия и Дания ". Това съобщи вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма данни при новия подвариант да се следи друга симптоматика по отношение на предходните. 

" Той сигурно бяга по-добре от имунния отговор. От всеки идващ подвариант бихме могли да чакаме да превъзхожда с нещо предходния ", акцентира тя. 

Проф. Александрова установи, че Европейската организация по медикаментите е дала " зелена светлина " комбинираната ваксина да се употребява освен за бустер, само че и за първична имунизация. 

" Няма по какъв начин да се крием до безконечност от вирусите. Омикрон продължава да бъде рисков за уязвимите хора, поради което те би трябвало да бъдат защитени и да се работи съответно в обстановката ", счита гостът.

Вирусологът изрази мнение, че би трябвало да работим върху имунитета си, като акцентираме на придвижването, стоенето навън и проветряването. 

" Не бива да позволяваме, фокусирайки се върху Ковид-19, да забравим, че има и други вируси. Една от тях е лекарствената резистентност ", безапелационна бе тя.

Проф. Александрова не пропусна да означи още, че по време на пандемията науката е направила сериозен пробив.

" Благодарение на опита, насъбран от РНК имунизациите за Ковид-19, сега има ваксини против ХИВ, които се изпитват клинично. Очакват се резултатите ", заключи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР