Няма как при тази политическа ситуация да се спази закона

...
Няма как при тази политическа ситуация да се спази закона
Коментари Харесай

Васил Велев: В бюджет 2022 да се предвидят средства за съфинансиране по проектите от Плана за устойчивост

" Няма по какъв начин при тази политическа обстановка да се съблюдава закона -  два месеца преди края на годината да се внесе в Народно събрание проектобюджетът за идната ", сподели пред БНР Васил Велев , ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
" Ние настояваме пред политическите партии да не се стопира пътя ни към Еврозоната,  да се имат поради условията за бюджетен недостиг, инфлация и средносрочната бюджетна рамка за 2022.  Да се резервира макроикономическата непоклатимост и данъчната система, такава каквато е, добави Велев.

" Настояваме също в закона за бюджета за последваща година да се възнамеряват задоволително средства за поддръжка на секторите, потърпевши от пандемията и рецесията.

Настояваме да се резервира мярката за покрепа на заетостта и приходите на работещите в тези браншове. А също и поддръжка за закрепените разноски на предприятията с огромен спад на продажбите, с цел да не банкрутират и хората да има къде да се върнат ", уточни още Велев.

По думите му от АИКБ оферират в бюджета за 2022 година да се плануват и средства в поддръжка против свръхвисоките цени на електрическата енергия .

" Ние сме срещу административното нарастване на МРЗ в миг на рецесия. Като имаме поради, че има браншове, в които това може да стане, и в които не може. Затова трайната позиция на АИКБ е МРЗ да се договорят сред работодатели синдикатите на браншово равнище и да бъдат разнообразни за другите действия. Така е и в Европа. И по този начин се подвига междинната работна заплата ", зяви Велев.

Според него сега тече перенареждане на веригите за доставки, което е късмет за България . Нашите компании се задъхват от поръчки и нови клиенти и имат нужда от увеличение на потенциала си.

" Затова в идващия бюджет би трябвало да се плануват и средства за съфинансиране по плановете от Плана за резистентност , тъй като до края на годината е ясно, че от него пари няма да вземем. Иначе ще закъснее поддръжката за вложения и за нововъведения, заложена в Плана ", сподели още Велев пред БНР.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР