Няма как да не сте чували името на Ане Франк.

...
Няма как да не сте чували името на Ане Франк.
Коментари Харесай

Ане Франк: Въпреки всичко, аз вярвам, че хората са наистина добри в душите си.

Няма по какъв начин да не сте чували името на Ане Франк. Съвсем допустимо е и да сте чели дневника ѝ, който публикуван под формата на книгата "Задната къща " и е преведен на над 60 езика, трансформирайки се в международен хартиен феномен.

Вероятно е да сте гледали и някои от филмите, направени за трогателната история еврейското момиче.

Както и да сте се срещнали с Ане, сигурно сте останали допрени от историята ѝ и от мърдите ѝ думи, толкоз нетипични за едно 13-годишно дете.

Подобно на Ане, мнозина други бягащи от нацистите евреи, са си водили дневници по време на Холокоста, които обаче по този начин и не са достигнали до нас. За благополучие, точно нейните мисли доближават до нас, с цел да ги четем, да си спомняме и да се учим от тях.

Историята на момичето е толкоз впечатляваща и трагична, че няма по какъв начин да не трогне даже и тези, които нямат нито еврейска жила, нито родственици, станали жертва на нацисткия режим под каквато и да било форма.

Анелис или Анелизе Мари Франк, наричана в резюме Ане, се ражда на 12 юни 1929 година във Франкфурт, Германия в фамилията на Едит и Ото Франк. Няколко години след раждането ѝ, когато нацистите завземат властта в Германия, Ане и околните ѝ са принудени да изоставен спокойния си живот и да заминат за чужбина поради еврейския си генезис. Избират Холандия.

Няколко години по-късно се оказват приклещени в капан и в Холандия и се принуждават да се реалокират да живеят в скрито помещение, където се укриват цели 2 години.

Именно по това време Ане написа своя прославен дневник, който тя самата назовава Кити. Обявява го за най-хубавата си и единствена другарка, на която има цялостно доверие.

На 4 август 1944 година скривалището на семейство Франк е разкрито. Цялото семейство е изпратено в концлагер, където не след дълго посрещат гибелта. По знамение оцелява единствено бащата на Ане, който е изпратен в болница и прекарва в нея към година. След края на режима, той се връща в Холандия, открива дневника на щерка си и сбъдва най-голямата ѝ фантазия - да бъде публицист.

Днес ви предлагаме да прочетете едни от най-разтърсващите и вдъхновяващи мисли на 13-годишната Ане!

Към галерията с мислите >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР