"Няма изненада" - така коментира рекордните данни на новозаразени у

...
"Няма изненада" - така коментира рекордните данни на новозаразени у
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Случаите ще растат още много

"Няма изненада " - по този начин разяснява рекордните данни на новозаразени у нас доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор. "Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, към този момент залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, занапред в идващите седмици ще продължи повишаването в броя на случаите ", предвижда доцент Кунчев в "Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Много хора се чудят за какво в новия проект сме дали акцентиране на заеманите интензивни кревати. Първо, отчитаме другата характерност на Омикрон, който би следвало да минава по-леко и да се заемат по-малко интензивни кревати. У нас обаче, огромен брой от популацията са неимунизирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, тъй че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията, изясни доцент Кунчев.

Омикрон, едно от най-неприятните му качества е, че съумя отчасти да заобиколи имунитетът от имунизациите, процентът падна доста 50-60-70%, в случай че обаче имаше и бустерна доза, към този момент отбраната е 70-80%, което не е по никакъв начин малко, добави доцент Кунчев.

СЗО смята, че до момента в който не се обезпечат задоволително ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си вършат трета-четвърта бустерна доза - по този начин здравният контрольор разяснява информацията за незадоволителна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доцент Кунчев, е евентуално с разновидността Омикрон да се постави завършек на пандемията.

Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкоз значимо.

Доц. Кунчев разяснява и въпроса за груповия имунитет. "Достигаме групов имунитет по отношение на разновидностите или вариантите, които сме срещали. Имунитетът постоянно е по отношение на съответен вариант, а не по принцип. "

Относно имунизациите за деца, Кунчев изясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и в този момент върви в огромните градове.

Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти на никое място в Европа не се практикува да има избор на ваксини, акцентира доцент Кунчев.

Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс ", чака се утвърждението на още една ваксина, с която евентуално ще се разполага след първото тримесечие на годината.

Относно тестванията за възпитаници, той изясни, че слюнчените проби не са най-чувствителните, само че са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в учебните заведения.

Относно онлайн образованието, здравният контрольор предвижда, че най-вероятно тук-там това ще се наложи. Посочи като образец областите Благоевград, Бургас, София-област, Перник.

Колегите в регионалните щабове имат цялостната независимост да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, добави Кунчев.

Ритаме против зеления документ, който сме го разширили безпределно - и за антитела, и за преболедуване, където на никое място го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени, съобщи здравният контрольор по тематиката за недоволството и митингите за отпадане на зеления документ.

До края на февруари едва ли ще се промени срокът на документите. Но в цяла Европа се трансформира, тъй че рано или късно, неизбежно и ние ще минем към това, ще изравним, посочи още доцент Кунчев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР