Няма изготвено разрешение за строеж на лот шест от АМХемус,

...
Няма изготвено разрешение за строеж на лот шест от АМХемус,
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Няма изготвено разрешение за строеж на лот 6 от АМ "Хемус"

Няма направено позволение за градеж на лот шест от Автомагистрала " Хемус ", сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова по време на инспектирането на пътното оборудване.

Тя изрази неразбиране за какво при неналичието на сходно позволение е подписан контракт на 22 май 2020 година сред " Автомагистрали " ЕАД и компания реализатор за предплатено заплащане в размер на 111 милиона и половина лв. за доставка на материали и произведения.

Според Комитова е необяснимо за какво на бъдещия пътен възел с пътя Велико Търново - Русе, наоколо до село Куцина през днешния ден са ситуирани над 100 тежки машини, нужни за строителните действия.

" Направи усещане, че струпаната от през вчерашния ден до през днешния ден техника – към 50 нови строителни машини, в това число самосвали, булдозери, фадроми, багери, контрастира на видяното през вчерашния ден, което по никакъв метод не показваше, че на мястото ще се прави строителна активност. Техниката, очакваща инспекцията на строителния министър, беше повече от служащите, които бяха пристигнали на мястото, наподобяващо повече на ревю за строителна техника ", сподели районният министър.

Комитова изясни, че за обекта е изработен Подробен устройствен план, който е влезнал в действие на 8 февруари тази година и е бил координиран с повече от 50 институции, утвърден е от заместник-министър Николай Нанков.

Тя акцентира, че след приключването на ПУП-а стартира тежка процедура по плана за самия път до момента в който се стигне до разрешението за градеж.

" Ще мине доста време - една, две, три пет години, до момента в който изготвим техническия план и получим позволение за градеж и тогава ще отрежем лентата - откриваме строителството ", акцентира Комитова.

Съгласно инспекции на Сметната палата и Национална агенция за приходите има към милиард и половина лв. разплатени предплатени заплащания за градежи, които ще стартират след към 4-5 години, което е проблем, по тази причина е необходим закон, който да не разрешава започването на строителство без позволение за градеж, сподели тя.

На място бяха представители на " Автомагистрали " ЕАД, съгласно които има утвърдени планове на равнище Експертен съвет, само че предстоят отчуждителните процедури. Според Цветан Петков, машините са сложени на паркинг, с цел да са в подготвеност за работа. Земята за обособения паркинг е благосъстоятелност на земеделска кооперация и за него се заплаща наем, показаха от компанията реализатор и допълниха, че няма предплатено заплащане за мобилизацията на техниката, само че то ще бъде доставено, когато машините проработят.

Говорителят на държавното управление Антон Кутев, разяснява, че в проблема би трябвало да се намеси прокуратурата допустимо най-бързо, само че да не засекрети проверяваните документи в " Автомагистрали " ЕАД, а да направи инспекцията по този начин, че най-после парите да се върнат назад в страната, а отговорните да отидат в пандиза, написа Българска телеграфна агенция.

Той изрази мнение, че парите, които са дадени предплатено не са, с цел да бъде реализиран резултат, а с цел да бъдат отклонени.

По време на инспекцията служащи от компанията реализатор скандираха " Искаме работа ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР