"Няма историческо понятие "славянска писменост". Буквите, с които пишем, са

...
"Няма историческо понятие "славянска писменост". Буквите, с които пишем, са
Коментари Харесай

Според ВМРО понятието славянска писменост не съществува в историята

"Няма историческо разбиране "славянска книжовност ". Буквите, с които пишем, са писменост или книжовност на българския език. Ако може да се приказва за някаква обща славянска книжовност, това може да бъде само глаголицата, сътворена от братята Кирил и Методий, само че в съвремието тя от дълго време е изчезнала ". Това съобщи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов по отношение на настояването на партията за смяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде избран като Ден на българската книжовност, култура и просвета и по този начин да отпадне определението "славянска ". Аргументът е, че по този метод кирилицата ще бъде призната като българска писменост и в Европейския съюз.

"В България има двойно отбелязване на деня на Кирил и Методий - на 11 май православната черква уважава светите равноапостоли, а на 24 май е гражданският празник ", изясни депутатът пред БНР.

Той уточни, че кирилицата, на която пишем през днешния ден, е чисто българско създание, дело е на ученика на Кирил и Методий - Климент Охридски и е сътворена в България по времето на царете Борис и Симеон Велики, а по-късно тази графична система се възприема и от други славянски православни нации.

Според Богданов българите не би трябвало да страдат от предубеждения, налагани десетилетия, които обслужват политически доктрини, а не историческата истина.

"Ние високо би трябвало да кажем пред света, че ние сме създатели на кирилицата и ние сме дали на останалите славянски нации това писмо, което използва и до момента една шеста от света ", посочи националният представител.

Като различен претекст на настояването на Вътрешна македонска революционна организация Богданов уточни обстоятелството, че доста от славянските нации през днешния ден не пишат на кирилица и по тази причина никога не можем да я назоваваме славянска писменост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР