Няма готовност антикризисните помощи за фирмите и работещите да получат

...
Няма готовност антикризисните помощи за фирмите и работещите да получат
Коментари Харесай

Антикризисните помощи за фирмите и работещите - временна мярка

Няма подготвеност антикризисните помощи за компаниите и работещите да получат трайна законодателна наредба. Това стана ясно на днешната тристранна среща на държавното управление, работодателите и синдикатите. Те разискаха проектопостановлението, съгласно което мярката за опазване на заетостта, известна като " 60 на 40 ", да бъде удължена до 31 май, а до 30 юни страната да подкрепя пуснати в неплатен отпуск от затворените поради Covid пандемията браншове.

Удължаването и на двете ограничения срещна кардиналната поддръжка на синдикатите и бизнеса с аргумента, че е неотложно да продължи помощта от страната за опазване на заетостта в засегнатите от коронакризата предприятия.

И работодателите, и синдикатите обаче припомниха упованията си от 1 април да има трайна законодателна наредба на помощта за компаниите и работещите в рецесии като днешната, което не се случи.

Средствата по мярката 60/40 да бъдат изплащани единствено на компании, които изпитват усложнения сега на кандидатстването, считат Конфедерацията на труда " Подкрепа ".

Икономическият специалист на синдиката Ваня Григорова разяснява за " Хоризонт ":

" Има едни компании, които се възползват от всички модификации на мярката 60/40, само че други нямат достъп до нея и част от причинате за това е, че тези средства се отпускат на компании, които са изпитвали усложнения в предишното ".

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева съобщи, че ограниченията би трябвало да бъдат удължени още:

" И след месеците май и юни, както са планувани към сегашния миг ", уточни Минчева.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР