Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува

...
Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува
Коментари Харесай

Полет в солта - Атанасовден за Атанасовското езеро

Няма друго такова естествено място, което всяка година да чества имен и рожден ден – единствено забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празникът, ви каним на представянето на книгата " Полет в солта " - нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева .  


През юли 2020 година Биляна прекара един месец в пространството „ симБиотично “ рисувайки Атанасовско езеро и неговите пернати жители – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и други Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за ентусиазъм на художничката, която сътвори 25 огромни платна и десетки скици и графики. Последваха изложения в Бургас и София, с цел да могат повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се срещнат с Атанасовско езеро. Биляна обаче не спря до тук, а реши да издаде специфична книга, в която да събере картини, скици, графики и да опише за жителите на езерото. Така се основава бутиковото издание „ Полет в солта “. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна подарява на БФБ за действия в Атанасовско езеро.

Нов тип за фауната на България открит в Атанасовското езеро
По време на мониторинга на птиците на Атанасовското езеро, който се организира от екип на Българско дружество за защита на птиците в границите на план „ Лагуната на жив...
Прочети повече
На 18 януари 2022 година от 18 часа в залата на Регионална библиотека „ П. Яворов “ в Бургас младата авторка ще показа своята книга и ще опише за усещанията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражния филм Landless на художник-сценографа Любика Георгиева - дебютната й изява като режисьор. През 2020 двете млади дами осъществиха своя общ арт план " Полет в солта ", финансиран от Национален фонд Култура в партньорство с БФБ и Българско дружество за защита на птиците.

Естествено като на празник ще има и дарове за всички посетители. Във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие ще бъде предавано представянето онлайн, за тези, които не са в Бургас или не могат да вземат участие.


Атанасовско езеро е една значима естествена територия, оценена като незабравим ландшафт на европейско равнище, най-богатото на птици място в България и най-емблематичния пейзаж на Бургас. Езерото притегля от ден на ден нови типове – като розовото фламинго и водното конче Тъмно-смарагдово водно шило. Преди месец тук беше открит нов тип за фауната на България – дългоклюния вретенар.  

Но наред с всички мотиви за горделивост, идват и нови закани – климатичните промени се отразяват на екосистемата и жителите, несъразмерното застрояване на крайбрежните елементи ще промени удивителния пейзаж, а изоставането на обичайния солодобив ще се отрази върху цялото езеро и то към този момент няма да е каквото го познаваме през днешния ден. Вижте късото видео, което сме подготвили по случай празника:  

Четири маршрута към Атанасовско езеро към този момент са в онлайн карта и чакат своите гости
Атрактивно през всички сезони, Атанасовско езеро е уместно за пешеходни и вело турове. Българска фондация Биоразнообразие показва 4...
Прочети повече
Събитието се провежда в границите на LIFE план " Лагуната на живота ", който се извършва от БФБ, Българско дружество за защита на птиците, Черноморски солници АД и Заедно 2011.  

За повече детайлности следете нашият фейсбук Лагуната на живота или уеб страницата ни https://lagoon.biodiversity.bg/, както и събитието във Фейсбук https://www.facebook.com/events/1111096552996962

Още от БУРГАС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР