Няма драма в решението за отказ на въздушно пространство за

...
Няма драма в решението за отказ на въздушно пространство за
Коментари Харесай

Митов: Имаме си служби, които ни казаха какво има на руските самолети

Няма драма в решението за отвод на въздушно пространство за съветски самолети с помощ за Сирия. България е обвързана с избрани решения на Европейски Съюз и решението е основано на тях. Това изясни министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „ Лице в лице ” по bTV. „ Ние сме обвързани с избрани решения на Европейски Съюз. Те са тъкмо за режима на Башар Асад. Може да няма резолюция на Организация на обединените нации, само че има решение на Съвета Европейски Съюз, което и ние сме гласували”, сподели Митов и добави, че таман поради това сме длъжни да създадем инспекция на товарите на съветските самолети, за които се твърди, че придвижват филантропична помощ за Сирия. Затова и той предложил излаз от обстановката – регулиране на самолетите на българска територия.

На въпрос дали от непознати служби са пристигнали сведенията, че съветските самолети транспортират оръжие, Митов отговори: „ Ние сме получили информация, ние си имаме служби, имаме си задоволително институции, които дават отговор за това да дават информация на българското държавно управление. В случая те са си свършили работата и ние сме взели такова решение”.

„ Само преди няколко часа министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че Русия доставя въоръжение и боен личен състав. Така че ние сме имали изпреварваща информация в случая”, акцентира министърът.

Относно самолета, който прелетя през българска територия след обявяване на възбраната, Митов изясни: „ Самолетът минава през напълно различен позволителен режим. Става въпрос за дипломатическа задача, която не можем да откажем”. Той посочи, че машината е Ил-62 – „ също е огромен, само че не може да придвижва въоръжение”.

„ Ще издадем позволение, единствено в случай че проверим какво се носи”, съобщи той по отношение на военно-транспортните самолети на Русия. „ Това е политическа позиция. Тя е официална”, добави министърът.

По думите му, позициите на президента, премиера и министъра са координирани, само че решението в тази ситуация зависи от външното министерство. „ Прерогативите са на външно министерство. Аз си нося отговорността за това”, сподели Митов.

На въпрос за какво министър председателят Бойко Борисов не се е изказал по въпроса, откакто президентът го направи, той отвърна: „ Защо би трябвало всички да се изричат? Аз съм способният орган в тази ситуация, давам отговор на вашите въпроси”. „ Ако имаше различия, те щяха да бъдат видни. Очевидно няма”, добави министърът.

„ Това е суверенно решение. Не е имало колебание”, безапелационен беше той.

Относно съветската теза, че режимът на Башар Асад единствен може да се пребори с „ Ислямска държава” и прекъсването на помощта за него пречи на войната с групировката, Митов изясни: „ Този всемирски режим години наред не може да се оправи с ИД, само че и оказа помощ за разширението й. Ако можеше, за какво не се е справил досега? Башар Асад постоянно е бил част от казуса, той в никакъв случай не е бил част от решението. Той е част от процеса на основаването на ИД”.

Според Митов, решаването на казуса в Сирия би трябвало да е с общи старания. „ Русия би трябвало да разбере, че би трябвало да стане част от общите старания. Сепаративни дейности няма да решат проблема”, счита той.

По отношение на бежанците министърът сподели, че Европа би трябвало да спре да основава подправени упования у имигрантите, които не могат да се изпълнят. Той посъветва европейските страни да стартират да подхваща ограничения,каквито е подхванала България без никой да я кара, за битка с трафика на хора.

Текст: Валерия Минкина, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР