Няма достатъчно проверки в училищните столове, заяви пред БНР Богомил

...
Няма достатъчно проверки в училищните столове, заяви пред БНР Богомил
Коментари Харесай

Богомил Николов: Имитиращите продукти могат да отидат в училищните столове

Няма задоволително инспекции в учебните столове, съобщи пред БНР Богомил Николов от Активни консуматори. Той прикани родителите и настоятелствата по-често да насочат претенции към Агенцията по храните за такива инспекции.
„ Имаме огромни подозрения, че имитиращите артикули, които бяха съвсем прогонени от супермаркетите, търсят нова реализация. Най-вече сирене, кашкавал, артикули с палмово масло. Те търсят метод да отидат някъде и те ще си намерят мястото там, където са минимум проверявани и минимум следени. Най-много ще отидат в шопските салати по заведенията за хранене. Ако няма инспекции в учебните заведения, ще отидат и там. Искаме по-чести инспекции, дружно с родители, с цел да може да сме изцяло спокойни “.

Николов счита, че при учебните рейсове няма по какъв начин да бъдат приложени признатите промени в Закона за пътищата, които плануват наложителни колани:

„ Това условие се отнася за линии над 30 км. Ако няма специфичен текст за учебните рейсове, те просто няма да бъдат включени в това условие. А даже да бъдат включени, не знам по какъв начин ще се ползва. Темата е отворена за спор. Много постоянно при изключителна обстановка, при бързане такива недомислени промени не са ефикасни. Трябва да се намерения по този въпрос – по какъв начин да се подсигурява сигурността на децата. Така с бързане да се удовлетворят на едро публични упования – не се прави качествено законодателство “.

Според него методът би трябвало да е друг – не с санкции и мощ, а би трябвало да стане с разбиране, на децата да се изясни.

Договорът за поръчка е най-рисковият за потребителите, сподели Богомил Николов по отношение на договорите за доставка на училищен униформи. Той предизвести, че доста би трябвало да се внимава при подписване на такива контракти:

„ В над 90% от случаите договорът е квалифициран от търговеца. Той ни го дава подготвен и огромна част от клаузите са написани в негова изгода. Много е значимо да погледнем частта, която се отнася до несъблюдение или закъснение и да забележим дали имаме някакви гаранции. Ако няма съответна наказателна клауза и отплата, планувани в контракта, неговото навременно осъществяване си остава благопожелание “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР