Няма държавна мярка, която да компенсира загубите при пчеларите. Над

...
Няма държавна мярка, която да компенсира загубите при пчеларите. Над
Коментари Харесай

Пчеларите на нож срещу държавата – няма държавна мярка, която да компенсира загубите им

Няма държавна мярка, която да компенсира загубите при пчеларите. Над 51% са загубите. В България ще останат под 400-500 хиляди кошера, което е проблем за националната сигурност. Това предизвести пред Българска национална телевизия Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация. Междувременно пчеларите остават в подготвеност за протестни дейности.

" От 8-те страници в настояванията ни нищо не се случи. Необходима е база, която да открива аргументите за смъртността при пчелите. Пчеларите, с изключение на, че ще изгубят приходите си, обществото ще загуби пчелни фамилии. Очакваме да бъде покрита финансовата загуба ", съобщи Илиев.

По думите му няма методология при определяне на аргументите за смъртността при пчелите, липсва и нормативна смяна. Според него смъртността е разследване на доста разнообразни фактори, а не само на отравяне.

" Не съм съгласна, че страната не прави нищо, с цел да се решат проблемите в бранш " Пчеларство ". По самодейност на пчеларите и пчеларските асоциации беше променена Наредба 13, която е за запазване на пчелите и пчелните фамилии от отравяния, като този развой стартира още през 2019 година ", беше отговорът на Любинка Донкова – основен специалист в БАБХ.

" Основните измененията в наредбата доведоха до доста възстановяване на законодателството в бранш " Пчеларство " и със основаването на електронна платформа за обявяване на растително-защитните мероприятия. Целта е пчеларите неотложно да бъдат предизвестени при провеждането на такива мероприятия, с цел да подхващат ограничения за предотвратяване на пчелните кошери ", акцентира тя пред Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР