Няма да се съгласим с ветото на президента върху Закона

...
Няма да се съгласим с ветото на президента върху Закона
Коментари Харесай

ГЕРБ и Обединени патриоти няма да подкрепят президентското вето върху Закона за МВР

Няма да се съгласим с ветото на президента върху Закона за Министерство на вътрешните работи, разгласи депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.
Той се аргументира с това, че президентът има забележки единствено към 6 параграфа от закона. Мнението му беше подкрепено и от различен депутат от групата на ГЕРБ Красимир Ципов.
" Налице е безусловно недоумение на един от главните правила, заложени в нашето законодателство - правилото на взаимоотношение сред държавните органи ", акцентира Ципов.
" Нека да разбираем, че главната цел на този законопроект е да възвърне една съществена конструкция в Министерство на вътрешните работи, каквато е " Жандармерията ", като я сплоти със Специализирания отряд за битка с тероризма, който като обособена конструкция на Министерство на вътрешните работи съществува от първия Закон за Министерство на вътрешните работи. Какво цели този законопроект? В Управленската стратегия на държавното управление са записани два съществени целта - запазване на публичния ред и противопоставяне на престъпността, в частността стандартна престъпност и противопоставяне на терористичните закани ", сподели още Ципов.
Според него управлението на Министерство на вътрешните работи е решило, че променената среда дава явен знак, че би трябвало да има взаимоотношение сред тези звена и заради тази причина е належащо те да се обединят.
" В никакъв случай не става дума за механично разбъркване на функционалностите на двете съществени структури в Министерство на вътрешните работи. Нека да обърна внимание, че към сегашния миг Специализирания отряд за битка с тероризма е конструкция на директно послушание на основния секретар и се употребява с решение на министъра. Да напомним през последните години какъв брой пъти се и употребявал той.
Всъщност това е една тромава процедура, която не дава опция когато има нужда, при спешна обстановка, с нужда на залавяне на изключително рискови нарушители, при заложническа рецесия, да се употребява Специализирания отряд за битка с тероризма. Сега в действителност ще има опция доста по-бързо да работи, когато възникне спешна обстановка. Непонятно за мен е в претекстовете на президента посочването, че не излиза наяве защо става дума при регламентирането на групите, които и сега съществуват, а точно по този начин наречените тежки групи, които да вземат участие в задържането на изключително рискови нарушители и да реагират при рецесии. Такива и сега има в огромните регионални дирекции, такива сега има и в няколко от основните дирекции. Идеята на тази смяна е напълно ясно да се регламентират в закона ", уточни още Красимир Ципов.
" Нека се спра малко по-подробно на изложените претекстове във ветото на президента по отношение на дублирането на функционалности. И в претекстовете и в изявлението на преждеговорищите се отхвърли правилото на взаимоотношение. Това е главен принцип, който е заложен в настоящото българско законодателство. Към сегашния миг имаме някоко звена, които се занимават с защита на лица ", сподели още Ципов. Според него президентът не прави разграничаване сред защита на лица и типа персонална защита, посочена в Закона за НСО.
" Когато някои от охраняваните лица по Закона за НСО взе участие в публично мероприятие, кой обезпечава опазването на публичния ред. Простият отговор е Министерство на вътрешните работи. Само че това по никакъв метод не е планувано в Закона за Министерство на вътрешните работи, уважаеми народни представители. Всъщност главната цел, която преследвахме при правенето на този законопроект е да запишем главната функционалност защита на лица, само че забележете тя е защита на чиновници от органите на държавната власт при съответна застрашеност.
И към сегашния миг може да се реализира такава защита, само че за задачата е належащо да се получи сигнал, да се образува прокурорска кореспонденция, в случай че има данни за осъществено закононарушение досъдебно наказателно произвеждане и с разпореждане на прокурора да се назначи защита на съответното лице ", сподели още Ципов. Според него е нужен един омекотен ред и тази комисия, която се планува в законопроекта да вземе бързо решение за назначението на една такава защита.
Ветото няма да бъде подкрепено и от групата на Обединени патриоти, разгласи съпредседателят на групата Искрен Веселинов.
" НСО не би трябвало да съществува или най-малкото не би трябвало да съществува в този тип. Основна теза на президента е, че Министерство на вътрешните работи придобива пълномощия, които са типични за НСО. Тази колизия на пълномощия ражда неикономичност и какофония. Ние считаме, че тази конструкция е рядко срещано събитие ", съобщи още Веселинов. Според него тя няма място в нашата демократична система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР