Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина

...
Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина
Коментари Харесай

Заев: Няма да наричаме българите фашисти

Няма да променяме учебниците по история, само че ще променим термина „ български фашистки окупатор “. Това сподели македонският министър председател Зоран Заев по отношение на връзките с България, която упорства за смяна в учебниците, съобщи БГНЕС.

„ Става въпрос за термини, избрания, където определението на другарската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се загатва името на нацията. Казва се единствено фашистки окупатор. И в този дух, духа на другарството, съдействието и добросъседските връзки чакаме това да стане. Забеляза ли сме избрани недостатъци в българските учебници. Те също са подготвени да създадат измененията, тъй като по този метод се построява другарство “, съобщи македонският министър председател.

Според него съответните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев има вяра, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта; късото и дългото название на страната; невмешателство във вътрешните работи; преговорната рамка на Европейски Съюз с РСМ.

Заев счита, че през миналите месеци двете страни са построили в допълнение другарство, има нарастване на търговията, вложения в двете страни, има очевидно съдействие сред институциите.

Той означи, че инфраструктурата сред РСМ и България непрестанно са усъвършенства.

„ Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се споделя, че късото име значи същото, както и дългото. Т.е. Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални искания. Няма да се намесваме във вътрешните работи, в това число и в малцинствени въпроси, тъй като става дума за български жители и те имат своите права като хора и общественост “, съобщи Заев.

Премиерът сподели, че РСМ е подготвена да предложи на България да стане втората страна, която да пази македонското небе, тъй като Гърция е първият сътрудник в тази сфера.

„ Третото нещо, което е доста значимо е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции би трябвало да поставят старания за създаване на другарство и да не предизвикат неприязън във връзка с паметниците, които са доста и в двете страни. Фашизмът не би трябвало да има етническо определение “, акцентира още Заев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР