Няма бургазлия, който да не знае какво е това Комлука

...
Няма бургазлия, който да не знае какво е това Комлука
Коментари Харесай

Ромските махали в Бургас или защо полувековен проблем не може да се реши за няколко години

Няма бургазлия, който да не знае какво е това " Комлука " и къде е " Maхалата ". Става дума за региони, обитаеми най-вече с роми, където се намират Победа “ и " Горно Езерово " и жилищен комплекс " Меден Рудник ".
Проблемите там съществуват повече от 50 години и не постоянно са свързани с престъпност. Въпреки това, в случай че запитате хората от блоковете наоколо до ромската махала в комплекс " Меден Рудник ", ще чуете много недоволства . Те са свързани с обири, горене на гуми и обгазяване на региона, мощна музика и още доста неприятни прекарвания. Хората обаче, не желаят да кажат имената си и да бъдат снимани. Те, по този начин или другояче, имат съседи, от които очевидно се опасяват.
С лицето, престижа и работата си обаче, застава Магдалена Манолова, Директор ЦАУ " Възраждане ", на чиято територия се намират и трите ромски махали в Бургас. За Actualno.com тя показа за проблемите, само че и за свършената работа през годините.

“В работата с ромските махали срещам огромна поддръжка от отдел „ Контрол на строителството “ и полицията. Няма по какъв начин да обхванем всичко. Това е проблем, който същестува от дълго време. През годините са допускани много противозаконни действия в тези региони. Там популацията доста бързо нараства, а все по-малко съблюдава разпоредбите. Всяка година влагаме доста старания и нееднократно сме събаряли противозаконни постройки, построени във и отвън уличната регулация. Те са доста на брой. При всеобщо унищожаване на къщи излиза различен проблем – голямо на брой население, само жилище и доста деца! В същото време, правораздавателни институции, европейски и други, ни притискат и гледаме да сме оптимално изрядни в процедурите, които организираме “, показва Манолова, която е индивидът, който е най-близко до проблемите на хората от махалата.

И въпреки всичко, равни ли са всичи пред сметките за тока и водата ? Магдалена Манолова има отговор и на този въпрос. „ Относно тока е много строга политиката. Електрическата енетрия се заплаща. Електромерите са отдалечени и не се ли заплати, токът се изключва. Относно водата и там се стягат нещата. Що се отнася до налозите - заплащат, в случай че имат документ, че имат постройката. През 2018 година описахме огромна част от постройките в квартал Горно езерово и започнахме да събираме наеми и такси за общинсите терени. Интересното е, че огромна от ромското население си заплаща, тъй като имат едно мислено, че може, в случай че не се издължат, да минат през съответната процедура и да бъдат отстранени “, прецизира тя.

Освен всичко друго, разрушаването на противозаконни постройки е обвързвано и с достъпа на хората до домовете им. Има места, до които пожарна кола и кола за спешна помощ не могат да доближат , тъй като улиците са застроени.

„ В квартал „ Победа “ имаме една влезнала в действие процедура, която мина през много правосъдни инстанции и лиши към две години . Горда съм, че сме успяхме да я създадем по нормата и следва унищожаване на постройката. Община Бургас в този момент прецизира стъпките за тази година, къде ще работим, в кое направление “, показва в умозаключение Магдалена Манолова.

Анка е една от тези, която се препитава, като се надява на лепта от хората. За проблемите в ромските гета знае всичко, само че не и решението. Иска единствено да има дом , където да се прибере, откакто през целия ден е била на студено по улиците.

Не по този начин мислят обаче други хора от махалата. Много от тях се трудят настойчиво в чистотата, пътното строителство, огромните вериги магазини или работят по разнообразни европейски стратегии. Те държат да не бъдат сложени под един знаменател , тъй като всеки е самичък за себе си, само че всички са хора от един етнос.

Мария и щерка й вървят на работа и настояват, че си заплащат сметките. Те обаче се оплакват, че в квартал „ Победа “ от 10 дни няма вода . По казуса с противозаконните къщи споделят, че желаят да получат документ за благосъстоятелност и са подготвени да платят цената . Реално ли е това, обаче, в случай че 15-годишната Ани към този момент има дете и е спряла да върви на учебно заведение ? За каво по-напред ще стигнат парите, които влизат в фамилията?

Но хората, от по този начин наречените гета, не са търсени единствено с цел да бъдат съборени къщите им или за полицейски инспекции. Всяка година представители на учебните заведения обикалят адрес по адрес , с цел да записват децата за учебно заведение. По-трудно се работи, когато няма поддръжка от родителите, само че разяснителни акции не липсват.

„ Много е сложна обстановката с ромите. Няма съответен верен отговор. Така или другояче, тези хора съществуват. Дори те да не се считат за такива, те са хора, имат деца. Там са допускани неточности във времето, там има потребност от сериозна поддръжка на национално равнище. Тяхната неконтролируема раждаемост би трябвало да престане, другояче няма по какъв начин да се оправим с казуса. Няма година, в която да сме пропуснали да отстраняваме противозаконни постройки. Но това също е обвързвано с финансов запас. Общината би трябвало да задели средства, да разпореди въпросното унищожаване. В последните години огромна част от хората го вършат сами и непринудено. Но самото срутване, разчистване, всичко останало коства много средства, които се взимат от общинския бюджет ", показва в умозаключение Манолова.
Автор: Гергана Цонева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР