Няма бъдеще в използването на въглища. Това заяви пред bTV

...
Няма бъдеще в използването на въглища. Това заяви пред bTV
Коментари Харесай

Тимерманс: Няма бъдеще в използването на въглища, казвам го като внук на родители-миньори

Няма бъдеще в потреблението на въглища. Това съобщи пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс , отговорник за „ Зелената договорка “.

Той  пристигна на посещаване в България, с цел да взе участие във форума „ Зеленият преход – решения и провокации за България “.

„ Няма бъдеще във въглища та. В световен проект от ден на ден страни изповядват тази политика. Това, което би трябвало да подсигурим обачеу е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в региони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и одобрявам персонално въпроса “, разяснява зам.-председателят на Европейска комисия.

Тимерманс беше безапелационен, че не може да каже дали е допустима 2040 година като краен период за излизане от употреба на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възобновяване и резистентност.

„ Когато става дума за Планове за възобновяване, ние ги проучваме извънредно деликатно. Когато получим българския План през идващите дни, ще го проучваме и ще забележим моментите за привършване с въглища та. Колкото по-дълго чакаме, толкоз по-скъпо ще ни коства “, сподели Тимерманс.

Той разяснява, че чака да види в Плана ни за възобновяване по какъв начин България ще стане място, където всеки ще има по-добро работно място и по какъв начин ще се усъвършенства капиталовата среда.

Тимерманс посочи, че качеството е по-важно от скоростта, по тази причина не чака проблеми поради забавянето от наша страна да бъде импортиран документът. Зам.-председателят на Европейска комисия уточни, че той ще бъде обсъждан през идващите няколко месеца в Брюксел.

Според него „ зелената сила “ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е положително решение, а нуклеарната сила ще има роля в бъдеще. Тимерманс добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, в случай че решим да довършим АЕЦ „ Белене “.

„ Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим “, изясни Тимерманс.

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: „ В момента със брачната половинка ми живеем в Белгия, плащаме предплатено 220 евро на месец, само че аз знам, че към този момент тази сума няма да е задоволителна за покриване на сметката, тъй като сумите се повишават фрапантно. Предполагам, че в края на годината ще би трябвало да се заплати много повече “.

Той изясни, че обстановката с високите цени на електрическата енергия е обвързвана с Коронавирус пандемията. Тимерманс посочи, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били даже и по-високи. Според него е можел да се планува ценовият скок поради развиването на стопанската система, само че има и други фактори, които е нямало по какъв начин, предава dnes.bg.

„ Заради Коронавирус понижава предлагането на газ, хората компенсираха с пазаруването на по-големи количества. Това е „ съвършената стихия “, само че се надяваме, че това е единствено краткотрайно състояние и цените ще слязат надолу при започване на идната година “, изясни зам.-председателят на Европейска комисия.

Относно изказванието, че Москва задържа количества газ, с цел да сътвори по-високо търсене и повишение на цените, Тимерманс отговори, че Русия извършва своите контракти с Европейски Съюз и Брюксел няма причина да счита, че руснаците притискат пазара.

„ Търсенето е голямо в международен проект. В Китай това също е огромен проблем. Русия се пробва да достави оптимални количества и на Китай. Нямаме причина да считаме все още, че Русия по някакъв метод манипулира пазара “, съобщи още той.

Тимерманс разяснява и газопровода „ Северен поток 2 “. Според него от немските управляващи зависи дали планът може да се лицензира по-рано.

Попитан по какъв начин може да изясни „ Зелената договорка “ на понятен език, Тимерманс съобщи: „ Температурата на нашата планета се е покачила с над 1 градус спрямо прединдустриалната ера. Това към този момент е довело до големи проблеми. Ако позволим температурата да се увеличи с повече от 2 градуса, човечеството няма към този момент да може да управлява околната среда. Ще се стигне до война за вода и храна “.

По думите му, с цел да се ограничи повишението на температурата, би трябвало да се понижи изпускането на нездравословни газове, а с цел да се случи това, би трябвало да се промени икономическият модел. Според него това е изцяло допустимо, тъй като светът има знанието и технологиите, с цел да извърши тази цел.

Според него България върви в вярната посока по отношение на правосъдната промяна и Брюксел ще ни поддържа в този развой.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР