Няма анализ на какъв магнитуд ще издържат центърът на София

...
Няма анализ на какъв магнитуд ще издържат центърът на София
Коментари Харесай

Експерт: В панелните сгради стълбите не са безопасни при земетресение

Няма разбор на какъв магнитуд ще устоят центърът на София и старите здания при земетресение, нито кварталите. Има доста изхарчени пари за оценка на риска на панелните здания в България, има вътре някакви обследвания, само че като цяло оценката на работната група на Камарата на инженерите бе, че това е извънредно ниско качество на тези обследвания, а струваше близо 30 милиона лв., които можеха да бъдат изхарчени доста по-разумно. Никой не може да каже на какъв брой ще устоят постройките у нас.

Това описа Димитър Куманов - строителен инженер конструктор, който е бил доброволец на обследвания след Пернишкото земетресение.

Никой не може да каже на какъв трус ще устоят постройките. Но старите здания в центъра са с дебели тухлени стени и са издържали на предходни земетресения. По-рискови са къщите, строени от локални майстори, с по един дувар тухли, без да ги обрамчат с пояси, и такива бяха съществено развалени при земетресението в Пернишко, изясни Куманов.

Но магнитудът не е най-важния аршин за разрушенията, а какви ускорения са се показали на равнището на земната повърхнина, тъй като точно те разклащат постройките, изясни инженерът.

През годините се завишават условията, само че всеобщо при новото строителство има много пропуски и са правени взаимни отстъпки със сигурността. Панелните здания като система - те са гъвкави здания и в тях по принцип е заложено доста положително противопоставяне при сеизмични въздействия, само че казусът при тях е, че са направени на кайма поради къртения, поправки, махане дори на стени, махане на щурцовете над вратите, които са местата, където се гълтам сеизмичната сила, изясни Куманов.

Първото предписание - не бягайте при земетресение. Застанете на най-сигурното място, което може да е друго според от типа на постройката, посъветва специалистът. Например в панелните здания не е безвредно място стълбището, защото те са сглобяеми и могат да се откачат. Там безвредни места са под входната врата, под порти, в антрето, под солидна маса, посъветва той.

Другият образец е монолитното строителство - стоманобетонно-тухлено, където най-често стълбите са най-сигурните места, тъй като там са съсредоточени противоземетръсните шайби, добави инж. Куманов. Ако видите, че стълбището ви е оживяло след труса, тогава бягайте по него, а не по време, тъй като може да стигнете до първия етаж и да ви смачка там.

Той изясни, че в случай че постройките са проектирани вярно, не е проблем, в случай че има огромни празни пространства на първия етаж. Но е значимо противоземетръсните системи да вървят непрестанно от горе на долу, изясни специалистът.

Трябваше процесът на паспортизация на постройките към този момент да е завършил, а при него трябваше да се направи проучване на постройките, сподели още инж. Куманов. Той описа, че е видял няколко обследвания, които са машинация, copy-paste, за което са взети доста пари.

Ще има доста разрушени здания, зависи къде се случва земетресението. Ако епицентърът е Перник-Радомир, където беше преди, въздействието в тези градове и в София ще е доста огромно. При тогавашното земетресение с магнитуд 5,6 имаше доста потърпевши здания, тъй като в тях не се живее и не бяха поддържани. Тези, които бяха санирани, устояха, разяснява пък доцент Ирена Александрова, началник на секция " Сеизмология " в Националния институт по геофизика, геодезия и картография.

В момента ние сме задоволително надалеч от Източно-анадолския разлом - съвсем 1000 км ни разделят оттова, тъй че влияние върху нашите местни сеизмични източници не би трябвало и няма да има, разяснява доцент Александрова.

Много зависи от магнитуда на заметресението, от главния трус. В случая е висок магнитудът - 7,8, само че той би могъл да провокира автършокова серия единствено в района там, безапелационна бе експертката.

Вторичните земетресения могат да доближат даже цената на главния трус. Възможно е да има такива с висок магнитуд, и голяма поредност с по-нисък, както следим сега.

След 1930 година, когато завършват високомагнитудните трусове, у нас се следи мъртвило на високи магнитуди. Това не значи, че не се случват трусове. В нашите зони стават непрекъснато трусове, които разтоварват силата. Но къде се натрупва тя, в коя част от разломната конструкция и по кое време би се случил по-силен трус, никой не може да каже, изясни доцент Александрова.

И в този момент можем да кажем къде стават земетресенията и с какъв магнитуд могат да се случат, само че не можем да кажем по кое време във времето това ще се случи. Няма индикации за нещо ужасно в този момент, сподели тя за Крупник и Чирпан.

Много зависи къде е епицентърът, не толкоз магнитудът - дали е в обитаемо място или не, изясни още доцент Александрова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР