Няколко труса в различни точки само в последното денонощие. Освен

...
Няколко труса в различни точки само в последното денонощие. Освен
Коментари Харесай

Сеизмолозите категорични - трусовете у нас и в Турция не са свързани

Няколко труса в разнообразни точки единствено в последното денонощие. Освен двете огнища в Турция - въпреки и доста по-слаби, земни земетресения бяха регистрирани и у нас. Снощи в Димитровград, през днешния ден следобед в региона на Кърджали. Сеизмолозите са безапелационни, те нямат връзка с турските земетресения, предава Българска национална телевизия.

Заради засилената сеизмичната интензивност обаче учените споделят, че са попаднали в по този начин наречения земетръсен безпорядък.

Вторичен трус на всеки 6-7 минути. Тъй като сигналите от трусовете се преплитат задачата на сеизмолозите се усложнява.

" Когато се генерира едно земетресение, неговите талази стартират да се популяризират, да се пречупват, да се отразяват в другите пластове на Земята и те циркулират нагоре-надолу, доста близко по-късно става друго земетресение, то излъчва нови талази и когато нашият сеизмолог би трябвало да реши и дефинира епицентъра и магнитуда на едно събитие, той би трябвало да хване сигнала на вълните, които са единствено от този трус ", сподели доцент Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по Геофизика, Геодезия и География.

Турция е рискова сеизмична зона. На територията ѝ има два доста съществени разлома - с изключение на, че са огромни по мярка и дължина, те са и доста дълбоки.

" Арабската плоча се движи на север със скорост 2 см на година, което е доста висока скорост на земната кора. Съответно подпира Анадолската плоча и провокира придвижване ето в тази посока, като тя от север и от юг е притисната от другите две огромни плочи - евразиатската и африканската плоча. Ето за какво по тези разломи се генерират относително постоянно доста мощни трусове, каквото е това от тази нощ ", сподели доцент Петя Трифонова.

Земетресения с толкоз висок магнитуд може да се сравнят по мощ с гърмеж на най-мощното нуклеарно оръжие в света.

" Земетресение от сходен магнитуд излъчва голямо количество сила. Тази сила се преразпределя по близките сектори от тези разломи и когато се натрупа сериозно напрежение в някои от тези сектори, то се къса и осъществя сходен жанр трусове ", изясни доцент Петя Трифонова.

Заради неналичието на разломи у нас се следи по-скоро местна сеизмичност. През последното денонощие земетресения са усетени в Южна България. Снощи малко след 21 ч, земетресение с магнитуд 3,2 е записано в региона на Димитровград.

Днес следобяд трус със същия магнитуд разклати и Кърджалийско. Сеизмолозите ни отхвърлят да има връзка сред земетресенията в България и Турция. И допълват, че в региона на Вранча в последните дни не са регистрирани земетресения, каквато информация се появи по-рано през днешния ден.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР