Няколко шумно огласени проекта на Столичната община не видяха бял

...
Няколко шумно огласени проекта на Столичната община не видяха бял
Коментари Харесай

Ключови проекти в София бяха замразени в изборната 2019 г.

Няколко шумно огласени плана на Столичната община не видяха бял свят през изборната 2019 година На мястото на мавзолея на площад " Александър I Бетенберг " през лятото трябваше да се появи 15-метровата краткотрайна арт апаратура " Един човек ". Тя завоюва състезанието, проведен по общинската стратегия " Навън ". По същата стратегия година по-рано там бе експонирана Бронзовата къща.

За монтирането на инсталацията по план на Венелин Шурелов са планувани 81 000 лв.. Тя съставлява стоманена структура със контур на човек, в която са инсталирани 42 LED екрана с обща повърхност 82 кв.м. Видеокамери снимат пешеходци или обсъждащи в градската градина хора и всевъзможни подиуми от ежедневния живот. Заснетите фрагменти се подават на компютърна система, която ги излъчва на някои от екраните. В същото време на други екрани се появяват други записи със инцидентно снимани минувачи.

 Дигиталният човек - 15-метровата арт апаратура, която трябваше да се появи през лятото на мястото на мавзолея, фотография на плана на Венелин Шурелов
© Велко Ангелов

Дигиталният човек - 15-метровата арт апаратура, която трябваше да се появи през лятото на мястото на мавзолея, фотография на плана на Венелин Шурелов

Огромното екранно тяло на " цифровия човек " е формирано от голям брой по-малки фигури и сумира в единно цяло живия пулс на града. Идеята е да се проектира градската среда, в която живеят софиянци, и тя да се осмисли като функционалност и от държанието и настроението им. Предполагаше се, че арт инсталацията на Шурелов ще се трансформира в атракция за многочислените задгранични туристи през лятото. Но се чуха и дежурните сериозни гласове против пилеенето на общински средства за причудливи произведения. Два месеца преди локалните избори това евентуално се оказа задоволително, с цел да се отсрочи арт инсталацията.

Обяснението на зам.-кмета по културата доктор Тодор Чобанов е, че се чака позволение от общинското направление " Архитектура и градоустройство ". То беше получено наскоро и позволява " цифровия човек " да се появи през 2020 година

Книжният пазар на площад " Славейков " по този начин и не се появи

Ремонтът на площад " Славейков " приключи в края на месец май, само че колоритният хартиен пазар си остана в градинката пред хотел " Рила ". Той към този момент мъчно може да се назова пазар, защото там е останал единствено един щанд с антикварни книги.

 Последният щанд с книги, останал в градинката пред хотел
© Максим Караджов

Последният щанд с книги, останал в градинката пред хотел " Рила "

" Колко да сме, откакто цели 2 години не ни пускат да се върнем на площада ", недоволства последният останал книжар в градинката.
През ноември основният проектант на София Здравко Здравков утвърди плана за новия образ на книжния пазар на площад " Славейков ". Той е импортиран за разискване в регион " Средец " и може да бъде забелязан на уеб страницата на региона и в едномесечен период да се подадат възражения и оферти.

Преместваемите уреди – щандове за книги, ще бъдат сложени под 15-те перголи (метални структури за озеленяване), които са инсталирани на площада. Щандовете обаче ще бъдат 7 на брой. Според арх. Здравков не е добре да има щанд под всяка пергола, тъй като ще се претрупа пространството на площада, а и разнасянето на палети, кашони и найлони би трябвало дефинитивно да престане.

" Никой не ни е споделил по кое време ще се върнем на площад " Славейков ". Ние сме виждали тези нови стелажи за книги, само че те имат проблем, тъй като не са покрити от горната страна. При дъжд и вятър книгите не са предпазени. Перголите също нямат компактно покритие от горната страна ", изясни книжарят Мариела Русева.

" Бяхме 200 маси през 1995 година, след това през 1998 година станаха 134, както беше планът тогава, а преди началото на ремонта на площад " Славейков " бяха 60 ", спомня си книжарят Пламен Божилов. Той в този момент има книжарничка в партер на бул. " Патриарх Евтимий " и не е уверен, че си коства да се върне на площада, защото не били ясни новите условия, които ще наложи общината за продажбата на книги там.

" Моето разбиране е, че книги би трябвало да се купуват от книжарниците, само че волята на общинския съвет е част от книжарите да бъдат върнати на площада ", намерено съобщи през май арх. Здравков.
Ако Столичната община възнамерява напролет на 2020 година да възвърне книжния пазар, то към този момент не е несъмнено какъв брой букинисти ще са склонни да се върнат навън на площада.

Мемориалът на Първи и Шести пехотен полк

През юни 2018 година Столичната община разгласи конкурс за абстрактен план за възобновяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк на мястото на съборения монумент " 1300 години България ". Общият награден фонд беше 15 хиляди лв.. Тогава обаче журито не хареса нито един от участващите пет плана.

През май общината разгласи нов конкурс с краен период за кандидатстване 18 септември. Три месеца по-късно на въпрос на " Дневник " по кое време ще бъде възобновен мемориалът зам.-кметът по културата доктор Чобанов отговори сбито: " Всичко е в НАГ (направление " Архитектура и градоустройство " на общината) ".

 6 ноември 2017 година Официалното завръщане на лъва с картата на Санстефанска България от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК.
© Николай Дойчинов

6 ноември 2017 година Официалното завръщане на лъва с картата на Санстефанска България от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК.

Мемориалът е бил построен през 1934 година в памет на починалите бойци от Първи и Шести пехотен полк, взели участие в Сръбско-българската война (1885 г.), в двете Балкански войни (1912-1913 г.) и в Първата международна (1915 - 1918 г.). Пред него са се провеждали и тържествените церемонии за отбелязване на Празника на българската войска на 6 май. Разрушен е през 1977 година поради градежа на НДК.

Той би трябвало да бъде подложен на мястото на паметника " 13 века България ", опустошен дефинитивно през 2017 година с решение на Столичния общински съвет. Тогава беше оповестено, че мястото ще бъде първо озеленено, след което ще бъде възобновен Войнишкият мемориал. Всъщност действително беше върнат единствено лъвът с картата на Санстефанска България.

В медиите от време на време се разгаря полемика дали си коства да бъде възобновен паметникът тъкмо там – в парка пред НДК.

Обновяването на площад " Св.Александър Невски " спря, преди да е почнало

През 2019 година трябваше да се обнови напълно и площад " Св. Александър Невски " с прилежащите пространства до ул. " Раковски " и бул. " Цар Освободител ". За реализацията на плана, спечелил архитектурен конкурс през 2014 година, спечелилият – студио А.Д.А., се наложи с концепциите си да отстрани едрите павета по ул. " Оборище " в сектора от ул. " Раковски " до катедралния храм и там да постави " рязани павета и плочи от сив гранит ". Този откъс трябваше да стане напълно пешеходен, като автомобилното придвижване се пренасочи в прилежащите улици.

Обновяването на площада по проект трябваше да приключи в края на август. Гафовете с ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", също по план на студио А.Д.А., евентуално тормозиха общинарите в изборната 2019 година През март кметът Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков инспектираха ремонтните действия в градинката " Св.Климент Охридски ", също част от плана на А.Д.А. Те откриха некачествено положена нова настилка и това бе задоволителен претекст да се замрази цялостното възобновяване на площад " Св. Александър Невски ".

Наскоро арх. Здравков разгласи ново задание за препроектиране на същото пространство и по този начин всичко се отсрочи най-малко с още една година. За ремонта на площада са планувани 21.47 милиона лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък " и той няма по какъв начин да не се извърши, само че през новата 2020 година, когато няма планувани избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР