Няколко преди Хелоуин през 2021 г. учени правят откритие, което

...
Няколко преди Хелоуин през 2021 г. учени правят откритие, което
Коментари Харесай

Ново откритие може да пренапише историята: 4000-годишни мумии се появяват преди Хелоуин

Няколко преди Хелоуин през 2021 година учени вършат изобретение, което е способно да промени всичко, което знаем за човешката история.

Десетилетна тайнственост за произхода на група изненадващо непокътнати мумии , открити през 20 век в Таримския басейн в Китай, може да докара до пренаписването на учебниците по история.

, откривателите афишират, че мумиите, за които мнозина преди считат, че са мигранти, пътували до Китай, с цел да споделят аграрни практики, може да са били локални хора, които са научили аграрни техники от прилежащи групи.

New discovery of hundreds of mysterious mummies in Xinjiang
By analyzing DNA data, scientists initially identified the mummies in the Tarim Basin, Xinjiang, China as a group of people who have lived in the area since the ice age.
— Christian DiLorenzo (@chris1231938)
Изследователите са употребявали геномен разбор, с цел да проследят произхода на мумифицираните земеделци до „ ловци-събирачи от каменната епоха, които са живели в Азия преди към 9000 години “, се изяснява в отчета.

„ Мумиите от дълго време очароват както учените, по този начин и обществеността след първичното им разкриване. Освен че са извънредно непокътнати, те са открити в извънредно необикновен подтекст и демонстрират разнородни и далечни културни детайли “, споделя съавторът на проучването Кристина Уаринър, молекулярен археолог в Харвардския университет, пред CNN.

„ Намерихме безапелационни доказателства, че те в действителност съставляват мощно генетично изолирана локална популация “,  добавя тя.

Мумиите са открити за пръв път при започване на ХХ век в региона на Синдзян в Китай - необитаем регион, който е прочут като „ едно от най-враждебните места на Земята “, споделя в изказване Алисън Бетс, археолог от университета в Сидни, Австралия.

Телата са били заровени в лодковидни ковчези и увити в кожа от наедрял рогат добитък, което в композиция с горещата и солена среда на пустинята ги е запазило по натурален метод, споделят учените.

Смята се, че те са били заровени в региона отпреди 2000 или повече години.

 мумии Woudloper, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Учените секвенират геномите (съдържащи цялата генетична информация на даден организъм) на 13 души, които са живели „ сред 4100 и 3700 години и чиито тела са открити в най-долните пластове на гробищата в Таримския басейн в южната част на Синдзян “.

След това те съпоставят генетичните профили с повече от 100 антични популации и 200 модерни групи хора, като някои от генетичните им характерности съответстват с мигранти от бронзовата ера от Централна Азия, живели преди към 5000 години.

Въпреки това 13 от мумиите не дават отговор на този профил и е открито, че са свързани с ловци-събирачи, „ които са живели в Южен Сибир и сегашен Северен Казахстан преди към 9000 години “.

: The mummies were direct descendants of a group that was once widespread during the Ice Age but had largely disappeared by the end of that era.
— EastMojo (@EastMojo)
„ Това е бил район на невероятни кръстопътища. Имало е оживено разбъркване на Севера, Юга, Изтока и Запада още преди 5000 години ", споделя пред CNN Майкъл Фракети, професор по антропология във Вашингтонския университет, който не е взел участие в проучването.

Още по-парадоксално е, че е имало общественост, която е мощно интегрирана от културна позиция, но поддържа някои мощно емблематични и неповторими съставни елементи на личната си локална идеология, просвета и погребални обичаи, както и видимо несмесен генетичен профил, датиращ още по-назад в дълбоките времена на първобитните предшественици. “

 
                             
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР