Няколко месеца на подготовка и събиране на смелост кулминират със

...
Няколко месеца на подготовка и събиране на смелост кулминират със
Коментари Харесай

Ами ако не получа повишението?

Няколко месеца на подготовка и събиране на храброст кулминират със заветния миг, в който най-сетне решавате да поискате покачване от вашия началник. Резултат обаче не е този, който очаквате, и вместо с стремежи скок във вашата кариер, било то чисто финансов или строго професионален, вие оставате с празни ръце. Напълно обикновено е това да ви кара да се чувствате уязвими, недооценени и даже ядосани.

Макар че отхвърлянето може да бъде мъчително, не би трябвало да забравяте, че този миг съставлява сериозен стадий от вашата кариера и решенията, които ви следва да вземете, ще повлияят на метода, по който ще гледате на работата си в бъдеще. Преди да стигнете досега с решението, помислете върху следното:

Има ли пояснение?

Първо на първо, постарайте се да не приемате нещата персонално. В доста случаи решението на шефа ви да отхвърли вашето искане за покачване няма нищо общо с качествата ви като чиновник или с някакви лични пристрастия, тъй че е значимо да разберете каква тъкмо е същинската причина да не получите това, което желаете. Може би нарастването на заплатата не е планувано в бюджета на компанията или просто актуалните финансови условия върша това невероятно. Може би шефът ви има други аргументи, основателни или не, да ви откаже.

Поискайте от шефа си да обясни какви са факторите, предиздвикали го да вземе това решение. Ако повода идва от финансовото положение на компанията, може би ще ви се наложи просто да почакате до идващото тримесечие, когато компанията може да осъществя по-добри резултати и да развърже кесията си. Въпросът, който би трябвало да си зададете в тази ситуация е: „ Мога ли да изчакам още няколко месеца? “

Каква е вероятността?

Макар че концепцията да напуснете работа и да продължите напред с кариерата си може да наподобява привлекателно, професионалния коуч Майкъл О‘Брайън поучава да отделите време за размисъл върху вашите дълготрайни професионални проекти и да прецените по какъв начин ще им повлияе обстоятелството, че не сте получили мечтаното покачване. О‘Брайън споделя, че е значимо да си разясните какво е означавало за вас това покачване, с цел да разберете по-добре задачите си.

Ако да вземем за пример желаете да изкарвате 100 хиляди $ на година, би трябвало да се попитате каква е повода за това. Каква е задачата ви в тази ситуация – да придобиете по-висок професионален и обществен статус или пък да подсигурите потребностите на вашето семейство? Когато осъзнавате какви са целите и полезностите, свързани с търсеното покачване, вие можете по-лесно да решите какъв би трябвало да бъде идващият ви ход.

Ако за вас репутацията и статуса са по-важни от парите, то може би поемането на по-вече отговорности и смяната в професионалната купа ще бъдат задоволителни, с цел да задоволят вашите потребности. Ако обаче се нуждаете от средства за закупуване на къща или за погашение на дълг, най-вероятно няма да имате опция да изчакате още няколко месеца за покачване и може да ви се наложи скоро да потърсите работа на друго място.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР