Няколко международни организации, след които неправителствената Оксфам (Oxfam) и обединение

...
Няколко международни организации, след които неправителствената Оксфам (Oxfam) и обединение
Коментари Харесай

Оксфам предлага облагане на най-богатите по света, което може да донесе 2.5 трилиона долара

Няколко интернационалните организации, след които неправителствената " Оксфам " (Oxfam) и обединяване на милионери филантропи, оферират да бъдат облагани най-богатите на планетата, което да помогне да се извадят милиарди хора от бедността и да бъде имунизирано популацията на света против Covid-19, съобщи Франс прес.

" Докато милиарди индивиди се борят за оцеляване в тази пандемия, благосъстоянието на милиардерите излиза от надзор. Това не може да бъде заслужено ", показва в официално съобщение Джени Рикс, международна координаторка на активисткото придвижване Обединение за битка с неравенството (Fight Inequality Alliance), участваща в обединяването.

В понеделник " Оксфам " заяви в собствен отчет, че десетте най-богати хора в света, измежду които Джеф Безос и Илон Мъск, са удвоили благосъстоянията си до 1.5 трилиона $ през двете години на пандемията с помощта на покачването на борсовите котировки на фирмите, в които те са акционери.

Към апела на Обединението за битка с неравенството и на " Оксфам " са се включили вашингтонският Институт за политически проучвания и организацията на богати американци " Патриотични милионери " (Patriotic Millionaires).

Всички те дружно оферират да се вкара годишна такса от 2% за лицата, притежаващи над 5 милиона $, от 3% за благосъстоянията над 50 милиона $ и от 5% 0над 1 милиард $. Това съгласно тях ще носи годишен доход от 2.5 трилиона $.

С тази сума 2.3 милиарда души могат да излязат от бедността и всички хора на планетата да бъдат имунизирани против Covid-19.

Със средствата може да се даде универсална здравна осигуровка на 3.6 милиарда души, живеещи в страни с ниски или междинни приходи, акцентира обединяването.

По-голямо облагане на суми над 50 милиарда $ би разрешило събирането на до 3.6 трилиона $ годишно, само че съгласно Джени Рикс изборът на по-нисък % е " по-реалистичен ".

Тези оферти съответстват с обичайна годишна среща на Световния стопански конгрес (СИФ) в Давос, който за втора поредна година се организира онлайн, този път поради разновидността Омикрон.

В отворено писмо до участниците във форума над 100 милионери, някои от които членове на " Патриотични милионери ", декларират през днешния ден, че сегашната данъчна система не е обективна. " Всяка страна по света би трябвало да изисква от богатите да заплащат своя дял ", написа в писмото. " Облагайте ни на, богатите, и облагайте ни в този момент ", приканват те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР