Няколко хиляди души се събраха вчера във венецуелската столица Каракас

...
Няколко хиляди души се събраха вчера във венецуелската столица Каракас
Коментари Харесай

Противници и поддръжници на Николас Мадуро излязоха на демонстрации във Венецуела

Няколко хиляди души се събраха през вчерашния ден във венецуелската столица Каракас на митинг против президента Николас Мадуро по апел на опозиционният лидер Хуан Гуайдо. Мобилизацията обаче не беше по този начин всеобща, както разчиташе Гуайдо, който се надява събитията в Боливия да спомогнат да бъде свален президента социалист, съобщи Франс прес.

"Няма да се огънем, няма да отстъпим ", съобщи пред множеството Гуайдо. "Боливия получи свободата си с помощта на обединяването на всички нейни сили ", акцентира в тирада пред боливийското посолство в Каракас опозиционерът, приет за краткотраен президент от към петдесет страни.

"Победата ни през днешния ден се показва в това, че се събрахме в тази битка и желаеме независимост ", написа малко по-рано той в "Туитър ".

Равнището на социална готовност е инспекция за младият водач, който се пробва, към този момент безуспешно, да смъкна Мадуро от президентския пост от януари насам.

Според публицисти на Агенция Франс Прес на място откликналите на апела на Гуайдо в столицата през вчерашния ден са били към 5000 - доста по-малко от десетките хиляди, които участваха в митингите при започване на годината. Това обаче е най-многолюдният митинг след внушителната първомайска проява, свикана ден, откакто Гуайдо прикани за протест за свалянето на Мадуро от власт.

Трийсет и шест годишният Гуайдо стана централна фигура във венецуелската политика, когато доминираният от опозицията парламент го избра за собствен ръководител. На 23 януари той съобщи, че преизбирането на Мадуро е било нелегитимно и разгласи, че поема президентските функционалности до организирането на нови избори, напомня Асошиейтед прес.

Демонстрация свика през вчерашния ден и социалистическата партия на Николас Мадуро - в символ на взаимност с Ево Моралес, който на 10 ноември подаде оставка като президент на Боливия и избяга в Мексико. Моралес твърди, че против него е осъществен прелом след всеобщите митинги против преизбирането му на поста.

Поддръжниците на Мадуро, облечени в червени тениски, се качиха на рейсове, от които звучеше салса, и се насочиха към президентския замък в центъра на столицата.

Венецуела претърпява най-тежката икономическа и обществена рецесия в актуалната си история. Според Международния валутен фонд тази година се чака инфлацията в страната да доближи 200 000 %. В провинцията токът стопира всекидневно, а дефицитът на медикаменти и бензин е нещо всекидневно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР